Članek
Napovednik: Red Bull Goni Pony
Objavljeno Mar 27, 2015

6. junija Red Bull združuje dve klasiki slovenske zgodovine: Kolo Pony in Vzpon na Vršič.  “Si kdo upa trditi, da vzpon na najvišji slovenski cestni prelaz z drobnim zložljivim kolesom brez prestav ni ekstremni podvig in hkrati še zabava?!,” pravijo organizatorji.

Kolo Pony – Klasika vrste generacij slovenskih in jugoslovanskih pionirjev in mladincev že od konca šestdesetih let. Zložljivo kolo z 20-palčnimi obročniki in brez prestav, najboljše darilo ob birmi ali odličnem šolskem uspehu.

Vzpon na Vršič – Klasični vzpon slovenskega kolesarstva. Merjeno od hotela Lek v Kranjski Gori 13,5 km vzpona z 801 metrom vzpona na 1611 metrov nad morjem. Naklon do 10,8 %, 24 s kockami tlakovanih serpentin.

“Če imaš ponyja oziroma si ga do 6. junija uspeš priskrbeti, retro slog (tudi to bomo ocenjevali) in par solidnih nog (pohorskih šunk, kraških pršutov … damska bedrca dobrodošla v ločeni kategoriji), potem le razmisli o prijavi.”

Tudi slog bo nagrajen

To bo dirka, torej velja, da prvi in prva na vrhu zmagata. Kako pa nazaj v dolino s temi silovito učinkovitimi zavorami? Zadaj torpedo ali po domače “kontra”, ki se rada greje, spredaj čeljust, ki ne vzbuja zaupanja. “Tudi spustimo se na kolesih, a z obveznimi postanki za hlajenje in vrsto zabavnih presenečenj, tako da se ne bo nikomur mudilo.”

Zmagovalce pa bodo iskali tudi v slogu. Strokovna žirija bo ocenjevala tako slogovno primernost koles (preverimo tudi tehnično ustreznost) kot oblačil kolesarjev. Namig za kostumografijo: zlata leta ponyja so bila pozna šestdeseta, sedemdeseta, tudi še osemdeseta.

Vsekakor zanimiv in zabaven dogodek, ki se ga je vredno udeležiti tudi, če nimate svojega Pony kolesa, saj bo poskrbljeno tudi za gledalce.

Več informacij na uradni strani Red Bulla.

Foto: Uroš Rojc