Kaj počnemo narobe, ko si zmenek iščemo na spletu?

Objavil/a Aktivni .si, dne 2016-02-03 ob 19:45:32
zmenek

Slovenci pri nekaterih zadevah nekoliko šepamo za preostankom razvitega sveta (tu in tam si privoščimo tudi kakšen politično organiziran cirkus, da se lahko kolektivno zavemo tega žalostnega dejstva). Eno od področij, ki je na primer drugje po svetu že vrsto let redna praksa, mi pa še kar zbegano tuhtamo, kakšen bavbav je zdaj to, je tudi iskanje zmenkov na spletu.

Je že tako, da se ne znamo otresti nepotrebne stigme in postrani gledamo na idejo, da bi si sorodno dušo našli prek spletnega portala za zmenke. Morda smo pri tegobah romantike bolj tradicionalno usmerjeni, a kljub temu postaja digitalno spogledovanje počasi, pa zato nič manj vztrajno, vedno bolj popularno tudi v našem malem podalpskem raju.

Vendarle ugotavljamo, da je še kako praktično, neboleče in časovno veliko bolj učinkovito, če le izpolnimo obrazec na spletu in upamo na najboljše. Smo pač v dobi, ko pri vsaki stvari gledamo na to, koliko smo privarčevali – denarja, časa pa tudi živcev. In tu zmenki prek spleta vsekakor prednjačijo pred spotikanjem čez sramežljive in nerodne trenutke spoznavanja novih ljudi v živo.

S povečanim zanimanjem za tovrstna romantična mreženja pa se seveda pojavlja tudi kopica napak, s katerimi se nam v napol vinjenem stanju sredi nočnega kluba, ko z izbranimi besedami obmetavamo naključno izbrano osebo v upanju, da jo bomo v bližnji prihodnosti lahko videli golo, nikoli ni treba ukvarjati. Lov na zmenke v digitalnem svetu ima namreč čisto svoja pravila.

Zato bodite pozorni, če načrtujete odprtje svojega profila na kakšnem spletnem portalu za zmenke, da se pri tem ne ujamete v najbolj pogoste pasti modernega pecanja.

Napačna fotografija.

Ko se predstavljamo ljudem – sploh ljudem, od katerih bi radi več kot le stisk roke in prijazen nasmeh – se seveda želimo predstaviti v najboljši možni luči. Vemo tudi, da prvi vtis veliko pomeni. In na spletu bo prvi vtis naredila naša fotografija.

Če kdaj, potem prav pri spletnih zmenkih drži dejstvo, da slika pove več kot tisoč besed. Kakšna pa je potemtakem zmagovalna fotografija?

Da je ta računalniško optimizirana in v premnogih pogledih popolnoma odtujena od realnosti je morda smiselno za Facebook profil kakšnega narcisoidnega zbiratelja digitalnih komplimentov, v svetu spletnih zmenkov pa vam bo fotografija, ki vas ne prikazuje v vašem dejanskem stanju tu in zdaj, naredila več škode kot koristi.

Namensko optimiziranje fotografije ali pa izbor ducat let stare fotografije, ker so bile obrazne gube in sivi lasje takrat za vas še neznan problem, namreč ne pripelje prav daleč, še več, vodi do skorajda zagotovljenega razočaranja, ker se je treba z izbrano osebo potem prej ali slej dobiti tudi v resničnem svetu. Takrat pa tiste uvodne limanice na vaše izklesane obrazne linije, ki so po desetih letih življenja s čipsom in pivom nekoliko zbledele, in tista košata griva, ki vam je takrat še poganjala nad čelom, danes pa se je umaknila pet vzporednikov proti tilniku, ne bodo nič več kot le namig, da ste sicer potencialno ugoden genetski bazen, a obenem očitno zelo nesamozavestni s svojo realno podobo.

In še en zanimiv podatek pri izbiri fotografije. Pri enem največjih portalov za zmenke OKCupid so ugotovili, da obstajajo dvojni standardi pri objavljanju fotografij, na katerih pozirate z živalmi. Namreč – moški, ki se slikajo s svojim domačim ljubljenčkom, pritegnejo več zanimanja pri ženskah, medtem ko ženske, ki se slikajo s svojim domačim ljubljenčkom, moške odvrnejo. Teorija nore ženske, ki živi z mačkami? Raje ne ugibamo, vi pa izbrane kosmatince s profilne fotografije raje izpustite.

Ne znate se opisati.

O svojem profilu na spletnih portalih za zmenke morate razmišljati kot o privlačnem oglasu, v katerem se reklamira vam najpomembnejši izdelek – vi sami. In če je ta vaš 'oglas' približno tako zanimiv, kot če bi brali pogoje poslovanja za vaš transakcijski račun, potem si ne boste privabili kaj dosti klikov potencialnih bodočih partnerjev.

Opis naj bo kratek, zabaven, duhovit, razdeljen po odstavkih (ne vse v enem kosu teksta) in naj vsebuje le vaše ključne podatke – kaj bi recimo o sebi povedali popolnemu neznancu, če imate na voljo le eno minuto? Prav tako si ne delate prav velike usluge, če s svojim opisom hitite in pri tem pozabite, da ste se kdajkoli v življenju srečali z vsaj osnovami slovnice. Internet ima to privlačnost, da v nas pri pisanju tekstov rade volje potegne na plano tisto najbolj leno plat, kjer potem hipno odpade večinski del ločil in velikih začetnic, da o kakšni dvojini in rodilniku sploh ne govorimo.

In čeprav je pogovorno pisanje resda sprejemljiv spletni trend, v primeru osebnega profila na portalu za zmenke daje nenatančno spisano besedilo občutek, da se vam ni ljubilo potruditi niti za svoj lastni 'oglas', zato se vam verjetno ne zdi smiselno truditi še za marsikaj drugega v življenju. To morda ni res, ampak saj veste – prvi vtis je zelo močan. Zato imajo spletnih zmenkov vešči mojstri pri pisanju svojega opisa le eno pomembno pravilo – ko končaš, za seboj še enkrat preberi.

Pišete, česa nočete, namesto da bi pisali, kaj si želite.

Ker se po nizu neuspešnih zmenkov zdi nadvse logično, da če napišete, kakšni ljudje naj sploh ne izgubljajo ne svojega ne vašega časa, bo to delovalo kot prva obrambna linija pred nepremišljenimi poskusi popolnoma napačnih snubcev, mar ne? Morda.

A bolj verjetno je, da bo negativizem privlačil negativizem. Sploh na spletu, kjer se že tako zdi, da je vsakdo, ki ima geslo za WiFi, ob tem dobil še dva kilograma poguma. Zato je bolje, da svojega spletnega profila ne spremenite v seznam karakteristik, ki jih pri drugih ljudeh prezirate in jih zato ne želite zaslediti pri svojem partnerju, ampak pustite odkrivanje potencialnih napak za potem, ko se s človekom spoznate v živo.

S tem se tudi zavarujete pred možnostjo, da vas ljudje že takoj na začetku ocenijo z izredno kritično oceno in se zato niti ne upajo klikniti na vaš profil. Ali še huje – začnejo kritizirati vas. Osredotočite se torej na pozitivno in delujte dostopno. Boste že potem sortirali zanimive kandidate med vsemi prejetimi pozivi za druženje.

Omenjate preteklost.

Zgodi se namreč, da ljudje prostor za opis na spletnem profilu za zmenke izkoristijo za jamraje o svoji preteklosti. Kako so bili prizadeti, kako so imeli zlomljeno srce, kako so ostali sami z otrokom, kako je šlo narobe to in ono, pa še stroškov za tečaj sambe si na koncu nista razdelila.

V bistvu prav nikogar na spletu ne zanima vaša preteklost. In še manj si želijo začutiti, da ste s to preteklostjo še vedno zelo obremenjeni.

Zato ne omenjajte bivših, ne omenjajte ločitev niti izkušenj, za katere menite, da so vas zaznamovale. To so informacije, ki lahko počakajo na tisti pravi zmenek, ko sta ena na ena, ne pa za snovanje štorije na spletnem profilu, ki ga bo zelo verjetno bralo za en pošten koncert ljudi.

Lažete.

Pa ne zato, ker bi namenoma hoteli zavajati, ampak ljudje na zmenkarskih profilih resnico rade volje malce prilagodijo, da bi si zagotovili več zanimanja. In napišejo, da hodijo na fitnes štirikrat tedensko, čeprav jim je članska vstopnica potekla že leta 2012. Pa da radi potujejo, čeprav niso bili dlje od Savudrije. In da imajo radi filme, čeprav mislijo, da je Sean Penn reka na Kitajskem.

Te na prvi pogled nedolžne laži pa so žal velik minus, ko se enkrat par snide v živo, ko ni več možno skriti, da v bistvu nimate atletske postave, da niti niste tako zagreta ljubiteljica knjig in da si nekoliko po svoje razlagate to, kaj pomeni biti komunikativna oseba.

Cilj vaše spletne predstavitve za zmenke ni, da poskušate mimoidočega uporabnika z lažnimi informacijami prelisičiti, da klikne na vaš profil. Bodite realni, pa čeprav je konkurenca huda. Saj je vsem jasno, da imamo vsi napake, da nihče ni popoln in da včasih fitnes vstopnica pač poteče in si potem vzamemo mesec ali dva premora.

Za konec pa še en nasvet ...

Izkušeni v spletnih zmenkih za konec predlagajo še, da če se v to igro odpravljate prvič, ponudite pred objavo svoj profil v ogled tesnemu prijatelju ali prijateljici. Oseba, ki vas dobro pozna, bo prepoznala napake v vašem opisu in morda dodala kaj, na kar niste niti pomislili, da je vaša prednost.

In ne bojte se popravljati tistega, kar ste že napisali. Napake se lahko hitro zgodijo, k sreči pa se lahko na spletu tudi zelo hitro popravijo.

Napisal: Darjo Hrib, foto: Shutterstock

Kaj počnemo narobe, ko si zmenek iščemo na spletu? - Aktivni.si

Slovenci pri nekaterih zadevah nekoliko šepamo za preostankom razvitega sveta (tu in tam si privoščimo tudi kakšen politično organiziran cirkus, da se lahko kolektivno zavemo tega žalostnega dejstva). Eno od področij, ki je na primer drugje po svetu že vrsto let redna praksa, mi pa še kar zbegano tuhtamo, kakšen bavbav je zdaj to, je tudi iskanje zmenkov na spletu.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Aktivni .si
Aktivni .si
Objavil/a 2016-02-03 19:45:32 (Feb 03, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
7 stvari, ki uničujejo vaše partnerstvo
Mraz še bolj poveča tveganje za nastanek poškodb
Lahko črevesna mikrobiota vpliva na športno uspešnost? (slovenska študija)
Kaj se zgodi, če pozabite na lastne šibke točke
Vsako jutro naredite te 3 stvari
Timi Zajc - letalec, ki rad igra na harmoniko in obožuje hitrost
Bolečine v hrbtu in šibek trup nista več v modi: naredite kratek trening za moč!
Odličen izlet za družine: v deželi, kjer je Krpan tovoril sol in vrh Svete Trojice
Te 3 vrste problemov skoraj zagotovo vodijo v propad zveze
Valentinovo na drsalkah: Anže Kopitar in njegova družinica
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
športi
(1020)
zdravje
(836)
fitnes
(723)
seks
(629)
odnosi
(629)
Nasveti
(412)
tek
(374)
vaje
(314)
joga
(112)
zgodbe
(60)
diete
(47)
hoja
(44)
vadba
(31)
oprema
(16)
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj