Članek
Miro Cerar v Venezueli imaš svoje vojne begunce, jim boš pomagal?
Objavljeno Aug 12, 2017

Pismo obupa iz Venezuele

Spodaj objavljamo sporočilo iz Venezuele, katero je prišlo na naš naslov. Iz njega je razvidno, kako mačehovsko delujejo naše institucije, katere bi morale v teh težkih časih za Slovence v Venezueli še posebej poskrbeti. Tem ljudem je dejansko onemogočeno urejanje papirjev s katerimi bi se lahko vrnili v Slovenijo. Sprašujem se, kje so sedaj vse tiste nevladne organizacije, katere se tako "strastno" borijo za sprejem in pomoč islamskim migrantom iz Afrike in bližnjega vzhoda,... ter kričijo kako je potrebno sprejeti vse ljudi, ne glede na vero in papirje? Naša država je in še sprejema te migrante, brez da bi dejansko preverila njihov izvor in identiteto, medtem pa zahteva od ljudi slovenskih korenin vse pravno formalne dokumente, s čimer jim ob kaosu v katerem so se znašli v Venezueli, onemogoča umik na varno v domovino. Čas je da se vlada in zunanje ministrstvo prenehata sprenevedati ter ponudita brezpogojno pomoč ljudem slovenskih korenin.

Lep pozdrav! Pišem iz Venezuele, da se zahvalim za podporo in pozornost ob težkih političnih in gospodarskih razmerah pri nas. Težko živimo, primanjkuje hrane,dostop do komunalnih storitvev (voda, elektrika), je omejen, vključno z dostopom do interneta. Prizadevam si za ureditev slovenskega državljanstva kjer pa ni podpore, kar je tudi razvidno iz cene dragega postopka, predsednik društva Slovencev v Venezueli je zapustil državo, s čimer je onemogočeno urejanje teh formalnosti. Vsaka pomoč je ključnega pomena za nas. hvala

original:

Saludos! Escribo desde Venezuela dar gracias por el apoyo y la atención prestada a la situación política y económica tan difícil que estamos viviendo, que dificulta la alimentación, los servicios públicos no funcionan (agua, luz) inclusive el acceso a internet es extremadamente limitado, he realizado las gestiones para la obtención de mi nacionalidad y la falta de apoyo es evidente, además muy caro el trámite y la presidente de la Asociación de Eslovenos en Venezuela se fué del país y sin el reconocimiento de ella, no podemos gestionar ningún trámite. Cualquier ayuda es fundamental para nosotros. Gracias

Angel Rojnik, Venezuela

https://youtu.be/5uJCE8Xhxz8 http://www.slovenec.org/

"Miro Cerar v Venezueli imaš svoje vojne begunce, jim boš pomagal?" Vsekakor je treba Slovencem pomagati, a naslov je tendenciozen. Pomoči potrbni ljudje niso Cerarjevi ampak so naši, slovenski.

Zim Zelen bi držalo če se ne bi zgodila migrantska kriza v kateri se v državo sprejema migrante iz celotne Afrike, kateri nimajo niti osebnega dokumenta in za katere nihče ne ve kdo dejansko tudi so. Za Venezuelske Slovence pa se zahtevajo vsi papirji, za izdajo katerih država tudi zaračunava drage pristojbine, čeprav bi se na podlagi njihovih osebnih dokumentov dalo ugotavljati identiteto ter bi jim na tej podlagi bilo možno izdati vse potrebne dokumente.

Predsednik ima svojega namestnika. Le ta, prezame njegove dolžnosti.... Formalnosti so pa varnostni ukrep, da ne dobimo v deželo ljudi, ki nimajo nobene Slovenske preteklosti, so pa v stiski ali pa s slabimi nameni. Tako jaz razumem.