Članek
Sedaj ko imamo demokracijo, moramo paziti kaj govorimo
Objavljeno Sep 30, 2017

Kdo ne pomni dramskega dela Moj ata socialistični kulak, po katerem je bil posnet tudi film? Že dolga leta mi to humoristično-satirično delo ne da miru, najbolj se me je pa prijel stavek "Sedaj imamo demokracijo in moramo pazit kaj govorimo". Torej ta igra je bila napisana v času komunizma, predstavlja pa čase po 2. svetovni vojni, ko je v Jugoslaviji, se pravi tudi v Sloveniji, nova komunistična oblast vzpovstavljala svojo diktaturo, pod pretvezo namišljene demokracije, ter zgrešene ideologije. Ljudi, utrujene od vojne, lačne ter razočarane je ta nova oblast prepričevala v svojo demokratičnost in vsemogočnost, obenem pa je zatirala kakršnokoli kritiko in nasprotno razmišljanje. Kmetom je celo prepovedala zakol lastne živine za svoje potrebe, zato je marsikdo imel koline na črno kot se temu reče.

No pa se vrnimo nazaj v sedanje čase. Leta 1991 se je naša država osamosvojila, ter zajadrala v večstrankarski sistem. Spet se je na veliko razglasilo demokracijo, kar v prevodu pomeni vladavino ljudstva, spet so se formirale različne stranke, kar naj bi vsem, doma in po svetu dalo vedeti, da sedaj imamo pa v Slovemiji končno pravo demokracijo ter demokratično oblast. In kako to izgleda danes, po šestindvajsetih letih? V bistvu se od daljnega leta 1945 ni kaj veliko spremenilo. Nekoč so te za napačne besede lahko čez noč odpeljali, ter celo likvidirali, danes te obtožijo sovražnega govora ter raznih fobij, za kar te ravno tako lahko zaprejo, hudo finančno oglobijo ter medijsko linčajo. Res da te ne likvidirajo fizično, ti pa vzamejo dostojanstvo, premoženje ter te tako uničijo. Torej še vedno velja stavek da imamo demokracijo v kateri moramo paziti kaj govorimo. Sedaj smo celo člani EU, katera bi naj prav tako bila steber demokracije in napredka. In glej ga zlomka, tudi EU izvaja politiko po kateri te za napačne besede lahko zaprejo, kaznujejo in uničijo. In kot je bilo nekoč prepovedano kmetom narediti koline za lastne potrebe, tako je tudi danes. Saj brez uradne klavnice, uradnega pregleda mesa, ob čemer si država vzame svoj del pogače ( pravzaprav živali), zakol lastnih živali ni dovoljen.

Zatorej kaj se je spremenilo od leta 1945? NIČ, POPOLNOMA NIČ! No novi so le obrazi. Sistem je isti. In če kdo misli, da danes živimo v demokraciji, se peklensko moti. Dokler ne bo svobodne besede, dokler si kmet ne bo smel za svoje potrebe, brez strahu pred državo narediti kolin, do takrat dragi moji ne bo demokracije. Je le oblast, katera nam v zameno za mir deli bonbončke, ter vrv z zanko, katero po svojih potrebah tudi primerno zategne. Spomnimo se namreč, da demokracija pomeni vladavino ljudstva, katero pa leta 1945 ni imelo nobene besede, nima pa je niti v sedanjih modernih časih. Zatorej je demokracija v kateri naj bi živeli nekoč in danes le mit, prazna beseda in je dejansko ni. 

OI

Demokracija je to, kar čutimo na lastni koži, vse ostalo je nekaj domišlijskega. Platon je povedal, da je demokracija predzadnji slab sistem. Prekaša jo samo še diktatura, Demokracija se šteje samo večstrankarski sistem, ki se prikazuje kot demokracijo ljudstva, je pa daleč od tega. Gre pa samo za partitokracijo, ki ni vladavina ljudstva, ampak vladavina delitve ljudstva. Voli volijo stranke, ne pa ljudi. Zato je partitokracija daleč od vladavine ljudstva in zdrave pameti.