Članek
54. Govekarjev večer na Igu
Objavljeno Nov 22, 2014

Na 54. Govekarjevem večeru, ki se je dogajal 17. novembra 2014 po 19. uri v čitalnici Knjižnice Ig in ga je vodila Alenka Jeraj, sta najprej nastopili dve dekleti s prijetno skladbo, ki sta jo zaigrali na blok flavto. Kasneje sta nastopili še dvakrat.

V razgovoru se je najprej predstavila pesnica Alenka Mihorič, članica literarnega društva RIS Idrija. Prebrala je nekaj pesmi iz svojih dveh knjig, izdanih v samozaložbi: Preprosto roža iz leta 2010 in Kodeljice, ki so poletele med bralce letos. Interpretirala je tudi dva soneta novejšega nastanka, saj ji je ta pesniška zvrst še posebej pri srcu.
Uvodna pesem iz nove knjige zveni takole:

Kodeljica //  tista kodeljica sem / ki jo nosi veter // veter je dan / je svetloba / veter so želje / za prihodnost / ne maram noči / brezvetrja / ko tonem // vzšlo bo sonce / in ustvarilo veter / moje seme bo našlo zemljo / zacvetela bom rumeno / med sestrami

Sledila je predstavitev slikarja Zvonka Dobovška, člana likovne skupine društva Fran Govekar Ig. Povedal je marsikatero zanimivost o svoji življenjski poti, predvsem seveda o slikanju.

Slišali smo še enega mladega glasbenika, ki je pogumno raztegnil meh klavirske harmonike.

Sledil je ogled razstave slik Zvonka Dobovška v prostorih knjižnice. Slikar je pri vsaki sliki prisotnim razodel še kako posebnost o vsebini slik in slikarskih tehnikah.

Tako se je večer končal v prijetnem klepetu udeleženih ljubiteljev lepe besede in slike.

Fotografija: Jože Brenčič