Članek
Bodimo prihodnost
Objavljeno Jul 05, 2015

Dogodki se ne dogajajo, ampak jih ustvarjajo tisti, ki prevzamejo pobudo. Brata Avsenik sta nenadkriljiv dokaz. Vse spoštovanje! Naj Slavko Avsenik počiva v miru.

Slovenska depriviligirana stran smo tisti, ki težko zasedemo kakšno pomembno mesto v medijih, gospodarstvu, pravosodju itn. Naša vloga je omejena več ali manj na odločanje, kateri od levih kandidatov bo izvoljen za predsednika države, direktorja RTV itn. ter na to, da smo figov list demokracije pred tujino.

Ta naša (ne)moč ni v skladu z našim analitičnim uvidom. Mi namreč več ali manj vse vemo. Analize družbene realnosti, ki jih preberemo na casnik.si, v Družini, Reporterju ali slišimo na Radiu Ognjišče daleč presegajo karkoli je analitičnega sposobna skupaj spraviti tranzicijska levica v vseh »svojih« medijih, ki jih sicer tako ali drugače, plačujemo tudi mi. Žal vedeti, da je nekaj narobe in celo vedeti, kaj je narobe, še ni zadosti, da bi bilo boljše.

Zakaj tako nesorazmerje med analitičnim uvidom in dejanskim družbenim vplivom?

Ne znam si drugače razložiti, kot da se preveč ukvarjamo s tem, kar je bilo in je, ter veliko premalo s tem, kako naj bo. Dokler bo tako, naš vpliv ne bo samo takšen kot je, ampak se bo verjetno še zmanjševal.

Morda se nam zdi, da veliko in dobro delamo. Se strinjam, da smo veliko naredili. Žal rezultati, kažejo, da to ni zadosti. Potrebna je naslednja faza. Prevzeti moramo več odgovornosti, prevzeti tudi nekaj tveganja, poskusiti nekatere stvari drugače. Brez sprememb ne bo sprememb. Bodimo sprememba! Bodimo prihodnost! Brata Avsenik sta nam tudi v tem smislu lahko izjemen navdih.

Predlagam, da čimprej iz analitikov sedanjosti in preteklosti postanemo arhitekti in gradbinci prihodnosti.

Predlagam, da se tudi od nasprotnikov učimo in jih posnemamo tam, kjer so dobri, namesto da moči usmerjamo predvsem v kritiko in to, da bi javno dokazali, kako so slabi.

V naslednjih mesecih bo depriviligirana stran, en cel krak narodnih pljuč, imela možnost, da vzpostavi pluralnejši medijski prostor. Bolj uravnotežen medijski prostor je ključen za bolj demokratično, svobodno in uspešno državo. To smo že neštetokrat ugotovili. Sedaj je priložnost, da to naredimo. Vsak bo imel možnost prispevati svoj delež. Verjamem, da zmoremo dovolj kadrovskega in finančnega potenciala.

P.S. Urednika na casnik.si javno prosim, da mi ne objavi nobenega članka, če bi me še kdaj zaneslo, da bi samo kritiziral, ugotavljal dejansko stanje in ne predlagal nobene rešitve.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.