Članek
Ko te pokliče trinajstletni podjetnik
Objavljeno Mar 30, 2014

Tako je naneslo, da prodajam čebelje panje, ki jih je zapustil pokojni tast, s katerim sva nekaj let skupaj čebelarila. Tudi sam sem imel na vrtu nekaj panjev čebel, tako, da vem kaj čebelarjenje pomeni. Sedaj jih že nekaj let nimam, a bom letos spet začel. Čebelarjenje je eden najlepših hobijev, za nekatere tudi poslovna dejavnost. Res je kar pravijo, da je čebelarjenje “poezija kmetijstva”.

Sem dal oglas na Bolho in danes me pokliče mladenič. Že iz glasu sem sklepal, da mora biti mlad človek. Povedal je, da je star 13 let, da ima šest družin in da potrebuje tri panje, v katere bo naselil nove. Fant, po imenu Nejc, iz ene od vasic pri Cerkljah ob Krki, se je pogovarjal z mano kot pravi podjetnik. Lepo, odločno in jasno je povedal kaj želi in se pozanimal o pogojih nakupa. Si predstavljate? Pri trinajstih, ko naši mestni otroci še ne razmišljajo prav veliko o poslu, še učiti se nočejo, se vaški mladenič že ukvarja s poslom. Z majhnim, pa vendar. In za naše mestne otroke bi za tako stvar gotovo poklicala mama ali oče …

Kdor je samo malo okusil čebelarjenje, ve, da so čebele skrb, da je treba imeti znanja in spretnosti, da ti čebele preživijo, da prinesejo kaj medu in drugih pridelkov, da je treba kar nekaj mizarskih spretnosti, da je treba ta med lepo spakirati in tudi prodati. Morda najprej sorodnikom in prijateljem. Bravo Nejc! Upam, da ti panji pridejo prav in da bo dobro medilo. Srečno.

Čestitka tudi staršem, ki mladeniču pri teh letih dopuščajo, da se obnaša odgovorno. Kako velika razlika med stanjem, ki sem ga opisal v prispevku ‘Mami, greva na faks’ in obnašanjem tega mladeniča.

bloga Preprostost.

Foto: Aleš Čerin