ALPE ADRIA GREEN JE 25.05.2015 V ZAKONSKEM ROKU POSLALO NA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO I

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2015-05-26 ob 12:38:13

gmo1

V Alpe Adria Green mednarodnemu društvu za zaščito okolja in narave žal ugotavljamo, da je že sam naziv zakona je pomanjkljiv, kajti govori o GS rastlinah, Direktiva 2015/412/EU z dne 11. marca 2015 o spremembi Direktive 2001/18/ES pa govori o možnosti držav članic, da omejijo ali prepovejo gojenje gensko spremenjenih organizmov (GSO) na svojem ozemlju, kar je pa širši pojem.

»Gensko spremenjeni organizem« pomeni organizem z izjemo človeka, katerega genski material je bil spremenjen na način, ki se ne pojavlja v naravi s križanjem in/ali naravno rekombinacijo. Torej, gensko spremenjeni organizem (GSO) je organizem, v katerega je z uporabo sodobnih metod biotehnologije vnesen točno določen gen za točno določeno lastnost iz drugega organizma. GSO so lahko mikroorganizmi (bakterije, glive, virusi), rastline in živali. Res je, da je v prosti prodaji največ gensko spremenjenih rastlin: soja, koruza, bombaž, oljna ogrščica, sladkorna pesa, krompir, torej rastline, ki se znajdejo v živalski krmi in seveda tudi v živilih za ljudi. V EU je registrirana tudi GS bakterijska biomasa in določene kvasovke (v zdravilih).

V osnutku zgoraj navedenega zakona manjka povezava med pridelovanjem GSO ter varnostjo živil, ki so iz GSO proizvedena oziroma vsebujejo sestavine, proizvedene iz GSO. V Sloveniji oziroma v EU je označevanje živil, ki vsebujejo GSO obvezno, vendar pa označevanje ni potrebno za živilo, ki vsebuje GSO v deležu največ 0,9%  posamičnih sestavin živila ali živila iz ene  same sestavine, pod pogojem, da je njegova prisotnost naključna ali tehnično neizogibna. To pomeni, da obstaja možnost prenosa peloda gensko spremenjenih rastlin na gensko nespremenjene rastline iste vrste. V pridelkih, ki niso GSO je zakonsko opredeljena zgoraj navedena vsebnost GSO, kar kaže na problematičnost pridelave GSO in ne GSO pridelkov na istem območju. Zavedati se je treba, da prašenje rastlin  z GSO pelodi ne pozna državnih meja. Koalicija članic EU, ki nasprotujejo GSO je vedno večja, med njimi je denimo tudi naša soseda Avstrija. Toleranca prisotnosti GSO bi morala biti nična!

Prav tako za proizvode, pridobljene od živali, hranjenih z gensko spremenjeno krmo ali zdravljenih z gensko spremenjenimi zdravili, ne bodo veljale ne zahteve za odobritev, ne zahteve za označevanje (na primer: mesa, mleka, jajc, rib in drugih proizvodov, pridobljenih od živali, ki so bile krmljene z GS krmo ali zdravljene z GS zdravili, ni potrebno posebej označiti). Torej ta živila niso zajeta v zakonodaji!

Največji slovenski strokovnjaki za področje genetike in GSO so vlado in ministrstvo za kmetijstvo pozvali k umiku predloga zakona o omejevanju ali prepovedi gojenja GS rastlin v Sloveniji z argumentom, da po do sedaj znanih podatkih ni nobenih znanstvenih dokazov, ki bi kazali na to, da GSO, ki so v EU dovoljeni za hrano, krmo ali pridelavo, predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, živali ali za okolje. Neškodljivost GSO slovenski znanstveniki dokazujejo s sledenjem obsežni znanstveni literaturi in s stalnimi stiki z znanstveniki na tem obširnem področju povsod po svetu (tako sami navajajo). Seveda bi jim morali verjeti, saj naj bi bila prioriteta njihovega znanstvenega dela upoštevanje zakonodaje ter znanstvenih dejstev za zaščito zdravja ljudi, živali in okolja. Pa jim bomo verjeli, da cel razviti svet spoznava prednosti sodobnih oblik žlahtnenja rastlin, samo restriktivna zakonodaja EU, katere del smo tudi mi, ogroža prehransko varnost članic s samo konvencionalnimi načini pridelave hrane?

Tveganje kontaminacije z GSO semeni preko iztrebkov živali, ki so hranjene z GSO krmo. Semena lahko preživijo v krmi in pasirajo prebavila živali ter pridejo z gnojenjem na njive, oz. na travnike, kjer vzkalijo z vsemi posledicami.

Nova pravila EU državam članicam omogočajo svobodno izbiro, ali želijo gojiti GS rastline na svojem ozemlju ali ne. To možnost Slovenci sedaj imamo, pa se prepiramo, kot ponavadi. Prepirali se bomo tako dolgo, da bo prevladal socio – ekonomski razlog, pobegnil bo čas (faza, ko je GSO še v postopku odobritve), ko bi država lahko zahtevala omejevanje pridelave GSO z geografsko izključitvijo Slovenije iz dovoljenja za pridelavo GSO oziroma s prepovedjo pridelave GSO.

Zaključek: ne glede na monetarno suverenost v EU sledi takemu neodgovornemu početju izguba suverenosti hrane, končno tudi izguba nacionalne suverenosti nasploh!

V ALPE ADRIA GREEN  podpiramo Resolucijo ( sprejel jo je DZ marca 2011) o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 z naslovom Zagotovimo si hrano za jutri, v kateri je kot cilj opredeljenaprepoved gojenja GSO.

PUSTIMO MATERI NARAVI VSAJ ŠE MALO DOSTOJANSTVA, KI BO PRIPOMOGLA K LEPŠI PRIHODNOSTI NAŠIH OTROK!

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2015-05-26 12:38:13 (May 26, 2015)
Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj