Podzemno vodno cisterno pod Muzejskim trgom v Kopru je treba ohraniti

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2017-06-28 ob 16:24:16

Podzemno vodno cisterno pod Muzejskim trgom v Kopru je treba ohraniti – ne bodimo uničevalci redke in bogate kulturne dediščine ter turistične zanimivosti!

Ali bo Koper prometno zaprt kot Piran?

29. junija 2017 bo na  seji Mestnega sveta Mestne občine Koper najverjetneje potrjen projekt gradnje podzemne garaže pod Muzejskim trgov v Kopru v višini 5,6 milijona evrov z izgradnjo do leta 2019. Mestna svetnica  Olga Franca je na pristojnem odboru za promet in gospodarske javne službe že postavila vrsto vprašanj in nasprotovala rušitvi in odstranitvi podzemne vodne cisterne, zgrajene davnega leta 1822. Kot zgled dobrega trženja je predlagala ogled kakšne podobne znamenitosti v tujini, npr. rudnika soli  v Romuniji.

Ob odkritju cisterne se je v podzemne globine podal jamar Franc Malečkar

Član UO AAG Franci Malečkar

Ob tem Franca izpostavlja nekaj vprašanj:

  1. Kakšna bo v bodoče politika mestnih dovolilnic za prebivalce mestnega jedra Kopra?
  2. Ali bodo meščani prisiljeni kupiti ali si z mesečnim najemom zagotoviti parkirno mesto v garažni hiši in koliko jih bo to stalo – 50 €, 70 € ali še več?
  3. Ali bodo meščani še naprej lahko uporabljali svoje garaže in sedaj določena parkirna mesta?
  4. Kakšen bo režim za obrtnike in podjetnike?
  5. In končno, ali je Muzejski trg primerno mesto za gradnjo garažne hiše ob tem, da je bila že v načrtih za gradnjo koprske tržnice predvidena tudi gradnja dvonadstropnega parkirišča?

Sprašuje se tudi, zakaj je treba riniti z avtomobilom prav v mesto in kaj je narobe s prostorom ob Bonifiki, ki je od centra oddaljen le za pet minut hoje. Ob hrupu, ki so mu že sedaj zaradi pristanišča izpostavljeni prebivalci mesta, se bo hrup še povečal in zgostil na enem mestu.  Olga Franca opozarja, da se bo prometna obremenjenost mesta samodejno sprostila že z novim objektom SOLIS, ki bo nudil 300 javnih parkirišč, v novo stavbo naj bi se postopoma selili uslužbenci UE Koper, inšpektorati in druge službe ter MO Koper, morda v prihodnosti tudi Zdravstveni dom Koper.

Raziskovalec, geolog, naravovarstvenik in član UO Alpe Adria Green Franci Malečkar poudarja: »Absolutno nasprotujemo uničenju izjemne tehnične dediščine, še posebej, ker bi jo lahko z minimalnimi posegi ohranili, saj nismo talibani. Gre za vsaj 5 vodnih zbiralnikov, od katerih eden sega do morske gladine, z več  tisoči kubičnimi metri vode. Njihov nastanek in namen še ni pojasnjen, saj še niso niti raziskani. Ohranitev bi bila tudi v skladu s prizadevanji občine, ki je podprla raziskovanja koprskega podzemlja v letu 2009 z namenom vključitve v turistično ponudbo, kar uspešno počne sosednji Trst.« Poleg tega je to izjemna in brezplačna zaloga tehnične vode, ki je nepoškodovana prestala številne potrese in bližnja gradbena dela in je lahko še dragocena v primeru težav z vodovodnim omrežjem, za kar imamo tudi dober zgled v Trstu. Z naštetim se strinja tako turistična kot kulturnozgodovinska stroka, kot je npr. Fakulteta Turistika UP.

Naj spomnimo, MO SLS Koper, Franci Malečkar in drugi so v letu 2009 podprli številne občane in vodili peticijo za ohranitev podzemne cisterne, zbrani podpisi pa so bili predani Ministrstvu za kulturo RS, ki žal ni opravilo svojega dela zaščitilo to kulturno dediščino, kar je nerazumljivo in nesprejemljivo.

Načrtovana garaža je podzemna, kar pomeni, da bi se z ohranitvijo sedanjega vhoda lahko tlorisno zamaknila proti vzhodu, s čimer bi se ohranili tudi izjemni objekti, ki so samostoječi. Mestno občino Koper pozivamo, da premišljeno in smiselno prevetri načrt izgradnje in ga prilagodi tako, da bo podzemna vodna cisterna zaščitena in ohranjena.

Povezava:

Peticija Vladi R Slovenije za raziskave in ohranitev podzemnih vodnih rezervoarjev na Muzejskem trgu v Kopru

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
Zim Zelen
0
Jun 28, 2017
Res kar zaboli, ko se brez obzirno vse ruši v čast Bogu avtomobilu!
#1
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2017-06-28 16:24:16 (Jun 28, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
November 2020
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj