AAG bo v naslednjih dneh sprožil postopke pri več organih za zaprtje dejavnosti Kemisa z odpadki na Vrhniki.

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2018-06-01 ob 08:44:17

Fotografija osebe Gorazd Janez Pretnar.

Te dejavnosti Kemis očitno ni znal obvladovati in je prišlo do več požarov že v preteklih letih, ekstremno velik pa je bil lani 15.maja. Spomnimo, da je občinski svet občine Vrhnika sprejel zahtevo, da Kemis svojo dejavnost umakne iz Vrhnike. Pozivamo Gorenje kot lastnika Kemisa, da spoštuje odločitev vrhniškega občinskega sveta in raje pripelje na to lokacijo čisto industrijo. Nihče nima dokazov, da ta požar ni pustil dolgoročnih posledic za zdravje občanov.

Obstaja stalen strah in stres, da se posledice ne bodo začele kazati v različnih obolenjih prebivalcev.

Tudi AAG, ki deluje kot NVO v javnem interesu na področju okolja in narave je reagiral doslej z razglasitvijo in utemeljitvijo, ki smo jo podali ob razglasitvi Kemisa kot »zmagovalca« ČRNE LISTE AAG za leto 2017.

https://alpeadriagreen.wordpress.com/crna-lista-aag/ )

V AAG ugotavljamo da Kemis ni pripravljen poslušati zahtev občanov in gradi, celo brez gradbenega dovoljenja, ki bi ga po zakonu moral imeti (postavitev nove strehe, statika in drugo), da bi nadaljeval svojo dejavnost, zato smo v AAG sprejeli sklep, da pričnemo z dejavnostmi, da se Kemis na tej lokaciji zapre.

Preseneča ali pa ne, da se nobena parlamentarna stranka ni zavzela za občane Vrhnike, zdaj, pred volitvami, jim pa trosijo rožice v oblakih. Prepričani smo, da bodo občani ob tej usodni (za 4 leta) priložnosti znali množično uveljaviti svoj interes za tistega,ki jim bo zaprl Kemis in podjetje Saubermaher. Njuno kršenje 72. člena Ustave RS o pravici do zdravega življenjskega okolja je preseglo vse meje.

Toda Kemis in vrhniški Saubermaher nista edina ekscesa Ministrstva za okolje in prostor (MOP), v katerega je kadroval DeSUS, ki v štirih letih ni bil sposoben pripraviti predpisa o smradu, niti o hrupu, niti preprečiti še druga onesnaževanja po Sloveniji: požari pri Novem mestu, Ljutomeru, obstoj druge okoljske bombe z odpadki v Škofji Loki in industrijski coni Laze, neznosen smrad bioplinarn, nerazumno in brez vesti do 50.000 prebivalcev je bila preprečena z obstrukcijo v DZ sanacija Celjske kotline, itd.itd.

Pri oceni delovanja MOP ne moremo mimo neodgovorne drže do nameravane investicije v plinski  terminal v Žavljah  v Tržaške​m zalivu, kjer smo v AAG več let dokazovali škodljivost in nevarnost take umestitve za morje in prebivalce, tudi preko meje ​v ​Italiji.​Investitor te​ga projekta ​je tudi zaradi vsestranskih pritiskov pred nekaj dnevi investicijo končno umaknil. Sedanje hvaljenje MOP, kaj vse so naredili, da bi zaustavili izgradnjo plinskega terminala je brez osnove, saj je bilo potrebno že pred leti napisano tožbo samo malo spremeniti in oddati.

V AAG smo v tem sklicu Državnega Zbora sprotno obveščali vse poslanske skupine o škodljivosti nekaterih uredb in zakonov s področja okolja, ki jih je vlada posredovala v DZ, vendar niti od ene poslanske skupine nismo dobili niti odgovora, kaj šele da bi nam ponudili pomoč. Edini, ki nam je ponudil pomoč je bil nepovezani poslanec g. Andrej Čuš v nekaterih lokalnih sredinah pa SLS.

V državnem zboru zato zaradi več razlogov nujno potrebujemo tako imenovane zelene poslance iz ustreznih strank, ki se bodo zavzeli za občane do dokončne rešitve v njihovo korist. Zelena opcija je v državnem zboru resnično zelo, zelo manjkala.

požar-odgovor MOP

FOTO AAG: Posameznik mora ravnati po zakonu, MOP pa KEMUSU dovoli gradnjo brez papirjev? KJE JE PRAVNA DRŽAVA???

kemis - gradnja 30.05.18

FOTO AAG 30.05.2018: KEMIS GRADI BREZ DOVOLJENJ

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2018-06-01 08:44:17 (Jun 01, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj