PLINSKI TERMINAL ŽAVLJE – ALI JE ZGODBA RES KONČANA?

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2018-10-15 ob 11:48:48

V soboto 13.10.2018 smo v AAG organizirali na Bertokih (Koper) srečanje najbolj aktivnih posameznikov, ki so kot prostovoljci pomagali pri naporih, da se nameravana gradnja plinskega terminala v Žavljah zaustavi.

Po uspešnem zaključku ozaveščanja javnosti in odgovornih državnih institucij, AAG izraža hvaležnost vsem, ki so pripomogli k temu, da plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, ki ga je želel graditi GAS NATURAL zaenkrat ne bo.

Preden je vodenje te akcije prevzela naša organizacija Alpe Adria Green, so javnost o tem problemu obveščale  številne Civilne iniciative slovenske Istre in so, na obeh straneh meje – skupaj z italijanskimi – obelodanile, kaj pripravlja kapital.

Državne institucije niso vedno imele posluha za naša prizadevanja (ali pa ga niso hotele imeti), zato smo imeli težave s prevodi strokovne dokumentacije, ki smo jo dobivali od italijanskih kolegov. Bila je nujno potrebna pri dokazovanju, da je umestitev plinskih terminalov v našem zalivu neprimerna in nedopustna.

Zahvala AAG gre vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri obelodanjanju problematike: civilnim združenjem, prizadevnim posameznikom, novinarjem, članom strank, evropskim poslancem, ki so nas podprli ali kakorkoli pomagali pri našem delu.

Tekoči  problemi z plinskimi terminali na zahodu Jadranskega morja je nadaljevanje manjkajoče povezave  med tremi državami- Italija, Slovenija in Hrvaška kar zadeva energetske vire. Vsaka država zase  razvija svoje energetske vire  brez vednosti ostalih. Rezultat tega je, da sta Italija in Hrvaška hoteli ali še želita graditi plinske terminale, da pa ne bi zaustajala tudi Slovenija, pa tudi tu investitorji potihem upajo, da se bo politika, do plinskih terminalov v Sloveniji spremenila. Ti objekti, razen hrvaškega, če bi bili zgrajeni naj bi bili v manjši  razdalji 10km eden od drugega, kar pomeni nevarnost na celotnem območju tržaškega zaliva, kjer  se že nahaja  naftni terminal Mediterana (Trst).

Edina sprejemljiva rešitev te zagate v tem trenutku bi bila v tem da bi Italija, Slovenija in Hrvaška skupaj z okoljevarstveniki dosegla soglasje za  razvoj obnovljivih virov energije na tem majhnem prostoru.

Italijanska  združenja naravovarstvenikov med njimi tudi mi v AAG  smo se  borili oziroma se še bojujemo  proti tej nesmiselni potrditvi italijanske vlade, da odobri gradnjo. GAS NATURAL se je res odpovedal gradnji tega plinskega terminala v Žavljah ne zaradi kateri koli odločbe, temveč zaradi prevelikih stroškov, ki so jih imeli z tem projektom. Ne smemo pozabiti pa dejstva, da je ta plinski terminal še vedno zanimiv predvsem za Nemčijo. Zato smo v AAG samo zaprli poglavje z GAS NATULALOM, ker imamo informacije, da se za ta projekt že zanimajo oziroma v  ozadju čakajo še drugi akterji, ki bi z veseljem prevzeli to investicijo v Žavljah. Žal mediji tako na Italijanski kot slovenski strani o tem molčijo. V  AAG zato nismo prekinili postopke pred  Evropsko komisijo in Evropskemu parlamentu- komisiji za peticije, kjer imamo še vedno v postopku ovadbe za kršitev procedure (VIA) in kršitev zakona SEVESO, da dokažemo in  nepravilnost lokacije za terminal v Žavljah. Terminal, kdor koli bi bil investitor, bi bil namreč zgrajen v bližini industrijskih objektov, med drugim je tam  tudi naftni terminal SIOT in Ferriera di Servola.

Povezavi:

AAG PODAL PRITOŽBO NA EU KOMISIJO ZARADI KRŠITEVE EU DIREKTIVE 2001/42/CE V ZVEZI Z NAMERAVANO GRADNJO PLINSKEGA TERMINALA V ŽAVLJAH

 

Alpe Adria Green v EU še naprej proti terminalu v Žavljah

 

Italijanske, Slovenske in Hrvaške  oblasti bi po našem mnenju morale skupno razpisati poizvedovalne zavezujoče referendume o tem ali si prebivalci na severnem Jadranu želijo sobivati z terminali ali ne, če se že tako politiki hvalijo, da je Evropska Unija enotna glede energetske politike in politike odprtih mej.

srečanje Terminali - Bertoki1.jpg

foto AAG - SREČANJE NA BERTOKIH TERMINALI

ENA IZMED PROTESTNIH AKCIJ AAG PROTI PLINSKIM TERMINALOM NA BARKOLANI, KI JO JE SOFINANCIRAL GAS – NATURAL LETA 2010!!! – FOTO UTRINKI 

ARHIV AAG  – 12/10/2010

 

presidio_barcolana02r 032 manifestacija Barkolana okt 2010 011 matična ladja manifestacija Barkolana okt 2010 002 manifestacija Barkolana okt 2010 019 DSC00553

OD TEKMOVALCEV NA REGATI IN SLOVENSKE OBLASTI SMO TAKRAT PRIČAKOVALI VSAJ NESTRINJANJE, DA POTENCIALNI INVESTITOR PLINSKEGA TERMINALA V ŽAVLJAH PROMOVIRA SAM SEBE NA NAJVEČJI ŠPORTNI PREREDITVI Z DONATORSTVOM PRIREDITE, VENDAR NIHČE RAZEN AAG NI NASPROTOVAL TEMU!!!

Protest AAG je Slovenska policija poizkušala prekiniti, verjetno po nalogu od zgoraj!!!

PRISLUHNI ŠKOLJKI – AKCIJE AAG PROTI TERMINALOM

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod
Podprite AAG
ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2018-10-15 11:48:48 (Oct 15, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
April 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj