Prejeli smo: Moč civilne družbe premagala kapital in preprečila terminale

Objavil/a Vojko Bernard, dne 2018-10-18 ob 10:50:21

Barbara Verdnik – Koper

Mednarodna nevladna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je v soboto 13.10.2018 pripravila sklepno dejanje štirinajstih let prizadevanj in bitk, da v Tržaškem zalivu ne bi postavili plinskega terminala in povezovalnega plinovoda. V Bertoke so povabili vse, ki so bili aktivisti v tej dolgotrajni, velikokrat tudi kruti zgodbi poskusa umestitve povsem nedopustnega, neprimernega in okolju izredno škodljivega objekta v naše okolje. Udeleženci so se spomnili najpomembnejših korakov na poti do cilja, ko se je družba Gas Natural maja letos sama odpovedala sporni naložbi. Kajti zgodba o boju proti terminalu je tudi zgodba o moči civilne družbe, o vztrajnosti, povezovanju, čezmejnem sodelovanju in širjenju védenja in zavedanja o škodljivih vplivih na okolje, na naš danes in jutri.

terinali - bertoki 2018 -1

O tem je spregovoril predsednik Alpe Adria Green Vojko Bernard. Novinarka RTV, dopisnica iz Trsta Mirjam Muženič je 8. marca 2006 kot prva slovenski javnosti prinesla informacijo o načrtovanem plinskem terminalu in je vse odtlej nenehno raziskovala, odkrivala nova dejstva in bila tudi najbolj dragocen vir informacij za aktiviste na Tržaškem.

Olga Franca je povzela delovanje Alpe Adria Green z naslednjimi besedami:

»Srečo smo imeli, da smo stkali močne vezi z okoljevarstveniki onstran meje v Italiji in da te vezi še danes močno držijo. To so pravi borci za naše morje in naše okolje. Celih 12 let smo morali vztrajno ponavljali in dokazovati, da nasprotujemo okoljsko neprimerni tehnologiji, da bi izgradnja plinovoda povzročila dvig nevarnega živega srebra z morskega dna, da bi plinski terminal nedvomno povzročil tudi povečanje nevarnega prometa in nevarne dejavnosti v že tako močno obremenjenem severnem Jadranu. Da o vplivu na zmanjšanje ribolovnega območja in na še močnejše segrevanje morja ter o škodljivih vplivih za turizem in gospodarstvo niti ne govorimo. Šokantno, a resnično. Spomnimo, temeljno načelo Frankfurtske listine o okolju in zdravju iz leta 1989 govori, da gospodarski interesi ne smejo imeti prednosti pred zdravjem ljudi in okolja. Človek je na prvem mestu in nedopustno je izvesti projekt predvsem na račun zdravja človeka ter naše kvalitete bivanja.

Ves čas smo se zavedali, da bo naša soseda le težko opustila svoje ambicije glede terminalov v Tržaškem zalivu. Deževale so laži, ponarejena dokumentacija, grožnje, potvarjanje podatkov o globini morja in ocene tveganja, ki ni upoštevala domino efekta v primeru nesreče ali terorističnega napada, ločeno prikazovanje vplivov za plinovod in ločeno za terminal … Tu pa tam smo dosegli začasno zamrznitev gradnje, a potihem je zadeva tekla dalje.

Okoljski predpisi za vse države članice so vendarle enaki in prav nobenega razloga ni bilo, da Slovenija kot članica Evropske unije ne bi bila enako upoštevana.

Tožbe, protesti v Trstu, Ljubljani, na Barkolani-Barkovljanki, v Kopru, novinarske konference, pisma ministrom, pisma evropskim poslancem, Vladi, peticije občanov in še in še …, v to je bilo vloženo na tisoče ur in trdega volonterskega dela. Večkrat smo trčili na brez-hrbtenično držo vlade, sumili smo, da so najodgovornejši v državi v celoti podlegli plinsko-energetskemu lobiju, da so poslušno in ponižno pokleknili pred kapitalskimi interesi (beri: svežim denarjem) in sledili ciljem brezkompromisnih igralcev in da nas tu v Istri puščajo na cedilu.«

Peter Majcen je imenu obalne sindikalne organizacije poudaril dogodek, ko so s Francom Jurijem, prav tako izjemno aktivnim borcem proti načrtom v Tržaškem zalivu, prav v Trstu soočili oba investitorja. Franco seveda zelo dobro obvlada španščino in tako so v razpravi odkrili mnogo več, kot so do takrat vedeli. Peter Majcen pa je tudi posvaril, da se je Gas Natural sicer odpovedal naložbi, kar pa ne pomeni, da se ne bodo pojavili novi investitorji iz Nemčije ali Madžarske.

Dr. Gorazd Pretnar je poudaril, da temelj morskega življa niso ribe, ampak mikroorganizmi, ki jih je skupaj z bakterijami v litru vode več kot tri milijarde. Dejavnost načrtovanega terminala bi bistveno posegla v ravnovesje in življenje v zalivu, lahko bi pripeljala do razvoja toksinov in velike nevarnosti tudi za ljudi. Ker imamo danes toliko več znanja in informacij, se bomo lahko grožnjam po novih namerah kapitala lažje uprli.

Marko Starman, ki je bil v tistih zgodnjih letih državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor je povedal, da so se po akcijah civilne družbe v problem poglobili tudi na ministrstvu in se pridružili vsem potrebnim aktivnostim in tožbam, ki so sledile v Italiji in na evropski ravni. Še letos so bila dana opozorila Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu zaradi kršitev evropskih direktiv s strani Italije v primeru predlaganega plinskega terminala Žavlje v Trstu in povezovalnega plinovoda. Komisijo so pozvali, naj bolje preuči obstoječo dokumentacijo.

O tem je govoril tudi tržaški odvetnik Peter Močnik, ki že leta bije bitke s sodnimi mlini in je priča vplivom kapitala tudi na sodno vejo oblasti. Pred rimskim sodiščem je potekalo pet upravnih tožb za izpodbijanje že izdanega okoljevarstvenega soglasja za plinovod Trst-Gradež-Vileš, ki mu nasprotuje Slovenija. Okoljevarstvenemu soglasju nasprotujejo tudi dežela Furlanija – Julijska krajina ter občine Ankaran, Milje in Trst.

Nastopila sta tudi zaslužna in pogumna italijanska okoljevarstvena aktivista Fabio Longoin Roberto Giurastante. Slednji je celo doživel srhljivo grožnjo, ko so neznanci pred  vrata njegovega stanovanja postavili glavo pravkar ubite krave. 

terinali - bertoki 2018

Veliko bi lahko povedal tudi Franci Malečkar, ki je v soboto žal manjkal.

Alpe Adria Green je podelila priznanja se zahvalila vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri obelodanjanju problematike: civilnim združenjem, prizadevnim posameznikom, novinarjem, krajevnim skupnostim, občini Ankaran, članom strank, evropskim poslancem, ki so jih podprli ali kakorkoli pomagali pri delu…

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod
Podprite AAG
ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vojko  Bernard
Vojko Bernard
Objavil/a 2018-10-18 10:50:21 (Oct 18, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
ZAHTEVAMO TAKOJŠNJE SPREJETJE USTREZNE ZAKONODAJE O SMRADU!
AAG je prejel priznanje za najboljši promocijski projekt URE /OVE 2019
Odprto je glasovanje Financ za najboljši energetski projekt
AAG je podal pripombe na dopolnjen osnutek OPN Občine Loški Potok
AAG podala pripombe na Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save
AAG bo na 11. Informativi 2019 predstavil “Izobraževalno – ozaveščevalni projekt E-POL”
Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje
Upravno sodišče je zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, od tega 175 z odstrelom, dokler ne presodi ali je ta zakonit.
AAG vložila tožbo na Upravo Sodišče na Odlok Vlade RS o ukrepu odzema osebkov rjavega medveda in volka iz narave
Peticija proti odstrelu rjavega medveda 2018 – 2019
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
April 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja: 1)  mediacije s področja okoljskih sporov  2) zastopanje  občananov ali skupin občanov  priprava dokumentacije in nudenje pomoči na obravnavah 3) svetuje občinam, podjetjem in posameznikom s področja okoljevarstva   več na:  https://alpeadriagreen.wordpress.com/mediacije-zastopanje-svetovanja/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

alpe adria green izvaja neodvisno od državnih zavodov ter politike pojetij,  meritve imisij z cerex hound prenosnim multi-analizatorjem plina razvit za odkrivanje plinov z ppb natančnostjo. naprava je izdelana tako, da lahko odkriva koncentracije več plinov v zmesi, hkrati. prenosni multi-analizator daje rezultate laboratorijske kakovosti v realnem času z uporabo ultravijolične absorpcijske svetlobe – podobno kot pri klasičnih infrardečih detektorjih, vendar na meritve mnogih  plinih, ki so zdravju škodljivi ne ovira niti vodna para. analizator je odporen proti vremenskim vplivom in z vgrajenim računalnikom z operacijskim sistemom windows 7 in deluje z brezžično komunikacijo. ta naprava ima dodaten ročni filter na cevi, ki je namenjen za delo v zadimljenem ali prašnem okolju ter v utesnjenih prostorih. opremljena je tudi z vremensko postajo, ki jo priključimo ob vsaki meritvi plinov in so vključeni tudi v končno poročilo.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

s pomočjo trikalnalnega multimetra, izvajamo meritve parametrov kvalitete pitne vode in povrršinskih vod (na morju, rekah, jezerih in drugod). kvalitativno in prostorsko uredimo rezultate meritev. preverjamo delovanje čistilnih naprav, izdelujemo študije po globini točkovne izmere naslednjih parametrov: – ph, – raztopljeni kisik, – prevodnost v laboratoriju z pf-12 napravo odkrivamo v vodi: - težke kovine - nitrite, nitrate, fosvate,...  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj