Univerzalna socialna potuha

Objavil/a Ana Jud, dne 2014-01-14 ob 07:26:12

Morebitna uvedba univerzalnega temeljnega dodatka se bo najmočneje rezultirala v psihološkem efektu, pa še to v negativnem smislu

Ana Jud, publicistka

Imam 35 let in dve zelo majhni punčki. Krasni sta, čudoviti, jasno, saj sta vendar moji. Veliko se ukvarjam z njima, saj drugega resnega dela niti nimam. No, delo že imam, nimam pa službe. Kljub temu ne visim na zavodu za zaposlovanje in ne prejemam nobene pomoči za brezposelne. Uradno nisem brezposelna, a niti zaposlena. Uradno me ni. Zdravstveno zavarovanje, osnovno in dodatno, si plačujem sama. Ker sem brez službe, mi ni pripadala niti porodniška. Samo starševski dodatek. Ne bi rada koga omalovaževala, a tistih 250 evrov na mesec je res malo. Vsak starš bi se najbrž strinjal z mano. Pomoč ob rojstvu otroka mi tudi ni pripadla, ker ne sodim med socialno ogrožene mamice – kljub temu, da me uradno ni in država nima pojma, kako živim. Ok, v obzir so vzeli soprogovo premoženje. Na podlagi katerega nisem upravičena niti do subvencioniranja vrtca niti otroških dodatkov. Skratka, nič od niča dobim od države, ki med drugih zagovarja tudi nataliteto in vsem obljublja enake možnosti. Seveda vse to ni pravično, a se ne pritožujem. Še zmeraj menim, da človek, ki nekako vseeno zmore sam preživeti, nima pravice izkoriščati državne socialne pomoči, v nobeni obliki.

Ideja o univerzalnem temeljnem dodatku (UTD), ki bi ga prejemali vsi državljani, se mi sicer zdi simpatična, vendar že v osnovi utopična, za slovenske razmere pa absolutno neizvedljiva. Simpatično se mi zdi, da bi mi država vsak mesec redno nakazala 300 evrov, kolikor naj bi po izračunih strokovnjakov, znašal UTD v Sloveniji. Znesek resda ni bogvekaj, nočem nikogar žaliti, a boljše to, kakor nič. Ker drugih (socialnih) pravic absolutno nimam, bi bilo nakazilo res simpatično. V časih, ko je treba za denar res garati, zagotovo ni nikogar, ki ne bi bil vesel (drobne) velikodušnosti.

Po drugi strani pa se je potrebno zavedati, da UTD ni državno darilo ob vseh drugih socialnih pravicah in ugodnostih, do katerih so upravičeni številni državljani. UTD bi samo nadomestil večino obstoječih socialnih transferjev, denimo, otroške dodatke, štipendije in tako dalje. Glede na to, da – kot že nekajkrat poudarjeno – ne prejemam nobenih obstoječih socialnih transferjev, a kljub temu zmorem preživeti, bi tistih 300 evrov lahko potrošila za kaj drugega. Tukaj se mi pa poraja tudi dvom, kako bi ljudje UTD dejansko trošili. Bi ga res trošili za stvari, katerim je namenjen ali bi počeli z njim vse drugo? Tega ne moremo vedeti, kajti poraba bi bila prepuščena slehernemu posamezniku. A vzemimo primer brezposelnega alkoholika, kakršnih je dandanes veliko – menite, da bi gospod z UTD res plačal, recimo, zdravstveno zavarovanje ali pa bi še tisti znesek raje zapil? Nočem moralizirati in se vtikati v življenja drugih, a malo me tišči v prsih, da obstaja precej možnosti, da bi človek UTD porabil za nakup pijače. Sedaj so socialni transferji vsaj nekako namensko definirani, čeprav jih številni tudi sedaj zlorabljajo, a občutek imam, da bi marsikdo UTD trošil za marsikaj drugega kot pa za reči, katerim bi bil namenjen. Vemo, da so Slovenci pretežno funkcionalno nepismeni. Posledice te nelaskave lastnosti pa so predvidljive.

Zanima me tudi, kje bi država našla denar za UTD? Vemo, da denarja za socialo konstantno zmanjkuje, ker slovenske oblasti žal še vedno niso ugotovile, da je dobro stoječe gospodarstvo prvi pogoj za delujočo socialo. Do dobro stoječega gospodarstva se ne pride z visokimi davki, ki so ugonobili že marsikakšno podjetje. Česa drugega, kakor dviganja davkov, pa slovenska vlada, kakor kaže, tudi ni sposobna. No, pa tudi z UTD ne bi prišli do dobro stoječega gospodarstva. UTD bi – vsaj sama menim tako – še bolj spodbujal sivo ekonomijo in delo na črno. Recimo, hipotetično, če sama nakvačkam pulover, ki ga nato prodam za petsto evrov in vzamem denar na roko, tako da država ne dobi niti ficka, ne vem zakaj s tem ne bi nadaljevala tudi potem, ko bi dobila UTD? No, morda bi se lahko vsaj malo, vsaj za 300 evrov mesečno, polenila. Poznam ljudi, ki visijo na zavodu za zaposlovanje in preko centra za socialno delo izkoriščajo čisto vse, kar je možno, potihoma, na kavi, pa se še pohvalijo, da oni raje prejemajo socialno pomoč kot pa delajo. In da jim to zadostuje. Da česa drugega sploh ne potrebujejo. Predvidevam pa, da bi se hitro našli aktivisti, ki bi menili, da 300 evrov več ne zadošča za minimalno dostojanstvo ter življenje in tako bi bili hitro priča demonstracijam za višji UTD …

Debata o UTD se resda ne odvija samo v naših krajih. Trenutno se z njo ukvarja vsa EU. A Slovenija je v vrhu držav, ki uvedbo UTD podpirajo. Že to bi nam moralo povedati veliko. Za antropološko razumevanje tega fenomena predlagam branje kakšne Mazzinijeve kolumne, za finančno razumevanje pa bo zadostoval že pogled v osebno denarnico. Če je sedaj prazna, tudi z UTD ne bo posebej polna. Moje skromno mnenje je, da bi se morebitna uvedba UTD najmočneje rezultirala v psihološkem efektu, pa še to, kot vidimo, v negativnem smislu. Ampak ideja, da mi država vsak mesec kar tako nakaže 300 evrov, se mi zdi pa še zmeraj simpatična. Hočem reči: če bomo UTD po kakšnem čudežu resnično dobili, se ga ne bom branila ravno z vsemi štirimi ... čeprav sem iz razumskih razlogov proti njegovi uvedbi.

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
21
Dennis
0
Feb 25, 2014
Gre pa za miselni preskok od ''tisti, ki ne dela, pač nima'' k ''vsi dostojno živimo in naj tako tudi ostane''. Vprašanje, če smo pripravljeni na to. In zakaj še nismo uvedli maksimalne plače?!
#21
Dennis
0
Feb 25, 2014
UTD SE NE PRIŠTEJE K PLAČI! Če zaslužiš 600€ je tu 300eur UTD in 300e plača, pa še vedno si ti delal za teh 300€ UTD-ja. Če pa ne najdeš dela pa imaš 300e, pa imaš za kruh in malo sobico. Predvsem pa imaš socialno varnost in s tem mnogo boljše pogoje za iskanje dela, kot pa zdaj, ko imamo t.i. brezposelne in socialno podporo, ki jo večina dojema kot nekaj, kar 'vlečeš od države'.. Če nisi zadovoljen s svojo službo, boš torej lahko rekel, da se tega ne greš več. Verjemite, da človek lahko umre od dolgega časa. In če si vsak dan na zavodu in gledaš, kaj je za počet (v kar si primoran, če nimaš dohodka), je to lahko hitra pot k brezupu.

Denar za UTD je. Pika.

Strah, da nihče ne bi delal, je neracionalen. Če nihče ne bi delal, bi v roku 5 let vsi pomrli od lakote, preživetje pa je naš osnovni nagon. Prav tako ustvarjalnost, ki jo UTD le podpira in daje ljudem brez dela čas, da ugotovijo, kaj bi počeli tudi, če za to niso nič plačani. Tako bi poskrbel za večje zadovoljstvo ljudi na delovnih mestih.

Vsak zakon je tesno povezan z miselnostjo ali oblasti ali ljudstva in uvedba novega je povezana s spremembo te miselnosti. Lahko pa miselnost spremeni zakon in zakon miselnost! Zaradi obstoječe ureditve mislite, da po uvedbi UTD-ja ne bi nihče več delal, zato, ker vam je zdaj težko hodit v službo. In mogoče bi uvedba tega pomagala pri razvoju nove miselnosti. Pravica človeka pa je, da se skozi svoje delo izraža in da z njim raste.

Še bi lahko pisal....in morda kdaj tudi bom.
Lep pozdrav
#20
P. J.
1
Jan 14, 2014
@bjonda74: računica je natanko takšna, kot sem nakazal že v komentarju #13. UDT bi bil še "zadnji žebelj v krsto" onim, ki so eksistencialno odvisni od socialnih transferjev, medtem ko bi na njihov račun navidezno okrepil kupno moč t.i. srednjega sloja.

Želel sem, da do tega pripelje kdo drug... iz tega "sloja". ;-) Kot npr. vi. Ponavljam vprašanje: komu služi UDT?
#19
bjonda74
0
Jan 14, 2014
Torej druga računica, družina ima mesečno pri dveh zaposlenih prihodek od plače 2000 E. Ker je oče lastnik nepremičnine in tudi nekaj gozda (ki ga ne more koristit, ker je solastnik še z 15 drugimi dediči - a to je za drugo zgodbo), imata za 2 šoloobvezna otroka 63 E otroškega dodatka. Drugih dohodkov nimajo. Nimajo subvencionirane prehrane, niti drugih olajšav.
Če k temu dodamo UTD in odvzamemo otroški dodatek, kje je računica? :)
#18
P. J.
1
Jan 14, 2014
@all: Torej se pojdimo konkretno:

Druzina z dvema otrokoma. Mati dela v solidnem podjetju in zasluzi okoli 750 evrov (NETTO), oce pa okoli povprecja - torej nekje 950. Skupaj zasluzita tore 1700 evrov na mesec.

Za dva predsolska otroka prejmeta se okoli 150 evrov otroskega dodatka. Za prvega placata vrtec okoli 150, drugi pa je v njem brezplacno.

Druzina ima torej nekako 1700 evrov razpolozljivega dohodka.

--

Ce k temu sedaj pristejemo se 1200 evrov UDT (za stiriclansko druzino je to - ju-hu! 2.900 evrov).

Toda: dve leti je bila mati na porodniski. Ti dve leti so ziveli od:
- prvo leto: 900 evrov UDT in 950 evrov ocetove place
- drugo leto 1200 evrov UDT in 950 evrov ocetove place - pol leta je bil prvorojenec ze v jaslicah, ki so v Sloveniji pri polni ceni (brez subvencije) nekje okoli 600 - 800 evrov na mesec, torej... najprej z 2150 evri, nato pa recimo s 1450 evri
- tretje leto, ko je bila mati ponovno v sluzbi, so preziveli 1500 evri, saj kljub materini placi, so tu se stroski vrtca se za drugega malcka.
- cetrto in peto leto se zadeve nekako stabilizirajo okoli izhodiscne stevilke...

Vprasanje za "kviska": ima ta druzina od UDT kako korist/primanjkljaj? V grobem je na istem - po moje.
#17
P. J.
1
Jan 14, 2014
@teleban: danes je najvisje mozno izplacilo za primer brezposelnosti 892,50 EUR. Sicer pa znasa 80%, nato 60% in nato 50% povprecne place v zadnjih osmih mesecih pred nastankom brezposelnosti.

Ce je minimalna placa 582 evrov, potem prejemki iz naslova brezposelnosti v dveh letih za slednjo predstavljajo malo vec kakor 8 tisocakov (8.032 EUR). Z UDT 300 evrov pa natanko 7.200. Torej 10% manj ze pri minimalni placi, da o visji niti ne racunam.

Enaka zgodba se ponovi v tem predlogu s porodnisko (nadomestilo za starsevsko varstvo) in bolnisko iz naslova skrbi za otroka.

Sedaj pa - kot recejo kolegi cez luzo - "do the math". Polagam na srce: komu uvedba UDT v resnici sluzi?
#16
teleban
0
Jan 14, 2014
http://chuppacadabra.com/aktualno/utd-izracun-za-spletne-telebane/

UTD izračun za spletne telebane! | Chuppacadabra

V samo štirih meseci - od junija 2013, ko je Politbarometer kazal, da 71% vprašanih ne ve, kaj je univerzalni temeljni d
#15
stara znanka
2
Jan 14, 2014
Ana malo sem iz scene in te že 1000 let nisem zasledila. Čestitam za familijo.

Kakorkoli UTD bi po mojem menju ljudi še bolj pahnil v revščino, ravno zato, ker ne bi bil korigiran. Grozno, ampak menim, da je bolje nekmu dat subvencijo malice, vrtca, najenine, obvezno zdravstveno kot pa denar na račun potem pa ne plača nič.

Neodgovornežev je polno- ne izkoriščevalcev, ampak neodgovornežev. Izkoriščevalci vsaj poskrbijo za svoje, pa če tudi kupijo otroku nov telefon in kavbojke, neodgovorneži pa denar zapravijo otrok pa je lačen.

In simpl izračun 4 članske femilije:
300UTD*4=1200
odštej 4*osnovno zdravstveno
2* dopolonilno 2*30
2*vrtec, dijaški dom, polno ceno vozovnice, malico in koslio 400-550 polna cena/300/100/120
polno najemnino oz. 80% višjo npr. namesto 120 kar 300 evrov
nič štipendije -150evrov
nič študentskih bonov namesto 20*3,5 evre bo 20*7 evrov (cena kosila v LJ)
nič subvencij za študentski dom namesto 90 evrov bo takoj 170 ali več

in na knocu ostane manj kot če dobi družina vse subvencije + socialno pomoč, OD in štipendijo. Potem dodaj še neodgovornega starša in dobiš socialno katastrofo.

Ker jasno je da UTD+ subvencije ne gre. Že sedaj so vsi ponoreli ko so se začeli dohodki seštevati


Lp
#14
P. J.
1
Jan 14, 2014
@nash: na zalost kljub psevdo pokroviteljskemu tonu s kanckomzaljivosti v vasem pisanju ni nicesar, s cemer bi Ani (ali pa meni kot bralcu) morda vendar nakazali tudi razmislek v drugo smer.

Povsem se gre strinjati z vaso prvo tezo, ki pravi (citiram):

Če bi bil UTD, bi se socialne delavke lahko ukvarjale z resničnimi problemi, kot so taki ljudje, zdaj se jih v večini ukvarja s preračunavanjem in denarjem, večina!, no po uvedbi UTD...bi mele precej več časa za resnične težave ;)

Socialne dlavke bi postale (v primerjavi z danasnjim stanjem) manj iskan kader, saj bi se drzava na ta nacin lahko znebila lepega stevila le-teh in njihovo delo prenesla na zasebne institucije. Tako bi se socialne delavke res lahko ukvarjale s pravimi tezavami - povecini svojimi.

Resnicno socialno ogrozeni ljudje pa bi bili z uvedbo UDT dokoncno "pribiti na kriz". Lahko se greva tudi malo matematike... Komu mislite, da sluzi UDT?

In ce ze govorimo o "pismenosti". Morda veste, da se za uvedbo UDT pravzaprav se najbolj zavzemajo korporativni karteli? Se enkrat prasanje: komu v resnici sluzi UDT?

Zadeva se morda res lepo slisi, toda... osebno je ne bi privoscil niti najhujsemu sovrazniku. :-)
#13
Nash
0
Jan 14, 2014
"Tukaj se mi pa poraja tudi dvom, kako bi ljudje UTD dejansko trošili. Bi ga res trošili za stvari, katerim je namenjen ali bi počeli z njim vse drugo?"....Ja pa kaj mislite, da takšni tudi socialno porabijo za kaj drugega ali otroške dodatke?????...Če bi bil UTD, bi se socialne delavke lahko ukvarjale z resničnimi problemi, kot so taki ljudje, zdaj se jih v večini ukvarja s preračunavanjem in denarjem, večina!, no po uvedbi UTD...bi mele precej več časa za resnične težave ;)

"Vemo, da so Slovenci pretežno funkcionalno nepismeni. Posledice te nelaskave lastnosti pa so predvidljive."...tu ste najbrž najbolj misla sebe ;)...ker če bi bila pismena, bi si najverjetneje kaj prebrala o UTD in pol moralizirala.

"Zanima me tudi, kje bi država našla denar za UTD?"..no to samo dokazuje vašo nepismenost ali pa mogoče bolje egoističnost, ker očitno premalo berete in preveč pišete..glede na prebrano.

"No, morda bi se lahko vsaj malo, vsaj za 300 evrov mesečno, polenila."..še enkrat ne sodite drugih po sebi....resnično socialno ogroženi ljudje, bi res želeli izstopiti iz "štirih zidov" a se bojijo, da potem ne bodo meli niti za te....zaradi strahu se raje držijo sestradanega vrabčka...UTD bi jim omogočil varnost, da izstopijo iz tega začaranega kroga in če že ne najdejo zaposlitve začnejo delat za sebe...veliko bi jih pa si jih neupa, pa še tisti, ki so si upali...dober primer je zgrešenega poskusa države, ko so financirali s.p. ....no država je že dobila svoje, trenutno je kao zmanjšala brezposelnost....a večina vseh, ki so se v to podali so zdaj še na slabšem, kot so bili prej in še dodatno izžarevajo strah tistim, ki so bili priča njihovemu masakru, da raje "sedijo doma".

"se ga ne bom branila ravno z vsemi štirimi ... čeprav sem iz razumskih razlogov proti njegovi uvedbi."...Vaš razum ne deluje najboljš...rekli ste da se ga ne bi branili z vsemi štirimi..koliko časa ste pa porabili za tale vaš izbruh? Aso to tri noge?
#12
Nash
1
Jan 14, 2014
Pa sej ste čist zadeti.... http://chuppacadabra.com/aktualno/utd-izracun-za-spletne-telebane/
#11
P. J.
1
Jan 14, 2014
Ana ima tokrat prav v svojih razmisljanjih. UDT je dvorezen mec.
#10
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal Ana Jud
Ana Jud
0
Jan 14, 2014
Samo na kratko, Katarina in bjonda (in če pride še kdo tako napadalen): nikoli nisem rekla, da sem proti socialni državi. Vedno in tudi v tem tekstu, pa sem rekla, da mora socialna država služiti tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Vsi ostali, ki zmorejo preživeti sami, nimajo pravice izkoriščati teh možnosti. Nočem nikogar razkuriti, želim ljudi spodbuditi k razmišljanju. Sicer pa je za mano 7 dolgih let, ko nisem mogla praktično nikjer objavljati oz. delati. Česa takega si v demokraciji najbrž ne morete predstavljati ... Katarina, ne prejemam nobenih otroških dokladov in zmorem tudi brez njih. Naj ostanejo tistim, ki jih potrebujejo bolj od mene. Bjonda, upam, da se ti bo stanje čim prej uredilo, nihče ne bi smel tako trpeti, najmanj pa otroci. Vse dobro vam želim.
#7
Dajana Babič
1
Jan 14, 2014
Naš sistem je bistvu narobe postavljen. Vsak otrok bi moral imeti vrtec in šolo zastonj in ljudje z otroci bi morali imeti posebne privilegije. (seveda ne spet tako, da nam otroci zrastejo čez glavo). Ravno tako bi moralo biti s starejšimi, bolnimi in drugače prizadetimi ljudmi. To bi morala biti primarna skrb države in bi postali to, kar je danes Švedska. Smo pa na drugem koncu, ko so ljudje, ki imajo otroke na robu revščine in se gremo... ojoj, ona je pa dobila 250 evrov, jaz pa ne,,,Jaz recimo nisem nikoli dobijala preživnine za moje tri otroke in sem nekako preživela brez tega. :) Bolj, ko sem udrihala po tem, da tega ne dobijam in kako je to grozno in kakšna krivica je to... slabše je bilo. Zdaj moj bivši mož, ki živi na Dunaju pravi, da bo moral vračati še Kindergeld (ko so bili otroci čisto majhni smo živeli v Avstriji in smo dobivali do otrokovega 18 meseca, ne vem... ravno tako nekih 250 evrov..). Torej... narobe svet.

Kaj svetujem? Znajdi se, kot se zmoreš in nikoli ničesar ne pričakuj od države. Nikoli ničesar ne pričakuj od države! Mogoče se bo zgodil kakšen čudež. :) Če pa jamramo in stokamo, bo samo na slabšem.
#6
Katarina Žarki
3
Jan 14, 2014
jaz sem brez službe leto in pol. ne prejemam socialne pomoči. moji hčeri delata in študirata in prerjemata štipendijo. delala sem v dveh sezonskih delih in sem trdno prepričana, da bi tudi ti, če bi delala to, kar sem delala jaz, spremenila mnenje o UTD. jagode sem obirala 6 dni in zaslužila 53 eur. grozdje 22 dni po 9 ur na dan in zaslužila 371 eur. hvala lepa. z UTD bi podjetniki končno dojeli, da se domač delavec ne bo več prodajal za mizerijo. to je tudi en od namenov UTD-ja, ne vem, zakaj tega nisi izpostavila.
ti pa očitno dobivaš majhne otroške doklade, ker ima tvoj partner dobro plačo. kaj češ lepšega. pa še ti bi zraven cuzala socialno pomoč. ja, če nisi lastnica nobene nepremičnine in nikoli ne boš, potem ti je lahko vseeno. mi pa, ki smo se zakreditirali za to, da imamo lasten dom, pa stokrat premislimo, preden gremo prosit za socialno pomoč. raje orehe teremo in jih prodajamo - delo na črno, si izmenjavamo hrano med seboj - in se izogibamo trgovskim verigam.
poglej malo širše. tudi če bi prodala pulover za 700 eur, bi ta denar spet vrnila v gospodarstvo - trgovina in davek - poglej si račun iz trgovine. noben fičnik iz črnega trga ne gre mimo gospodarstva in države, grejo pa milijoni, ki jih pokradejo legalno. al, sveta preproščina ...
#5
bjonda74
3
Jan 14, 2014
Lahko je nekomu pisat take stvari, ko mu očitno nič ne primanjkuje. Zanima me ali pa me niti ne zanima, kako bi razmišljala, ko bi te hčerkici prosili, da jima kupiš nekaj za jest, ti pa ne bi imela niti centa v denarnici. Verjamem, da bi takrat potrkala tudi na vrata zavoda za zaposlovanje in centra za socialno delo. Vsi ljudje so slabi in samo izkoriščajo državno pomoč, kajne?
#4
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Pokaži več komentarjev
Ana Jud
Ana Jud
Objavil/a 2014-01-14 07:26:12 (Jan 14, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Intervju z ameriškim veleposlanikom Josephom A. Mussomelijem
Nova knjiga Pazi se lisice!
Mostovi Zorana Jankovića
On se krohota in si misli, trapica, a teči z volkovi pa vendarle ne zna!
“Pelji me na morje. Lahko počneš z mano kar hočeš.”
V Jugoslaviji so ljudje umirali od lakote
Moje slikarije na Unikatni tržnici!
Ustavni oddelek za zdravljenje političnih norosti
Ustavni oddelek za zdravljenje političnih norosti
Masleša, karikatura slovenskega pravosodja
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
December 2021
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj