Članek
Mercedes, Audi in BMW kupili Here in samostojnost
Objavljeno Aug 03, 2015

Velika nemška trojica Audi, Mercedes-Benz in BMW je dosegla pomembno zmago v vojni za neodvisnost od IT gigantov Apple in Google, saj so sklenili pogodbo z Nokio za nakup njene čislane enote za zemljevide Here.

Here je bil prodan konzorciju proizvajalcev Audi, BMW in Daimler za 2,8 milijarde evrov, posel pa bo zaključen do sredine prihodnje pomladi, saj morajo pred tem svoje privoljenje dodati še regulatorji. 

Čeprav se zdi odšteti znesek visok, pa je Nokia sama leta 2008 Here od ameriške družbe Navteq kupila za skoraj osem milijard evrov. Takrat je namreč Here veljal kot neposredna konkurenca Googlovim zemljevidom, a Nokia zaradi lastnih težav ni uspela nikoli realizirati vseh potencialov digitalnih zemljevidov. 

Odprodajo enote Here pri Nokii ocenjujejo kot zaključek ene od faz prestrukturiranja nekdaj vodilnega proizvajalca mobilnikov, ki se je zadna leta povsem usmeril v telekomunikacijsko opremo in povezane storitev, tako namerava s kupnino zapreti investicijo v nakup proizvajalca omrežne opreme Alcatel Lucent.

Beri dalje...