Članek
Srn ne bi smelo biti na AC, pa vendarle so
Objavljeno Aug 04, 2015

Zakaj na slovenskih avtocestah ni opozorilnih znakov za divjad? Ker te na avtocesti ne bi smelo biti. A stvarnost lahko drugačna in bolj nevarna, česar se vozniki pri vožnji 130 km/h in čez preslabo zavedajo.

"Na gorenjski avtocesti je pred cestninsko postajo Torovo v smeri Ljubljane zaradi srne na cesti promet oviran." Poročilo Prometno-informacijskega centra izpred meseca dni. Podobnih opažanj na tem odseku je bilo v minulih mesecih že več. 

Srne na avtocesti res nihče ne pričakuje, saj naj bi varovalne ograje preprečevale dostop divjadi na vozišče, kjer avtomobili vozijo pri visokih hitrostih. A so ti dogodki vseeno razmeroma pogosti, še precej večkrat pa se na cestah znajdejo druge male živali. Samo lani, ko je bilo zaradi posledic žleda uničenih veliko odsekov varovalnih ograj, je upravljalec avtocestnega omrežja Dars zabeležil prek 1.200 trkov ali povoženih živali, medtem ko različnih drugih predmetov, ki padajo z vozil (tovor, pnevmatike ali njihovi deli ipd.) sploh ne preštevajo, saj je takšnih dogodkov sleherni dan veliko. 

Beri dalje...