Članek
Uradno: odvetnica pri parkirnih kaznih neetično
Objavljeno Aug 13, 2015

Prvo izmed štirih mnenj odvetniške zbornice zoper odvetnike, ki po mnenju prijaviteljev poleg zahteve za plačilo parkirnih kazni na Hrvaškem zaračunavajo še neupravičene dodatne stroške, je jasno - to je kršenje odvetniškega kodeksa. Kaj storiti, če tudi vi prejmete obvestilo o kazni in poleg petkratni znesek stroškov?

Zgodba je znana. Številni slovenski državljani so v zadnjem letu z nekajmesečnim ali celo večletnim zamikom od hrvaških podjetij, ki upravljajo s tamkajšnimi parkirišči, prek slovenskih odvetnikov prejeli na dom opomine. V njih je poleg zahtevka za takojšnje plačilo kazni zaradi napačnega ali časovno prekoračenega parkiranja še obračun stroškov za odvetnikovo storitev. Če se je znesek kazni v konkretnem primeru gibal v razponu med 7,91 in 21,91 evri, je odvetnica od domnevnega dolžnika zahtevala še 50 evrov, do katerih da je upravičena zaradi stroškov odvetniške storitve za svojo stranko.

Marsikdo je v strahu zaradi grožnje z izvršbo in v odvetniškem pismu zagroženimi visokimi stroški sodne izterjave plačal celoten znesek, nekateri so imeli pogum in plačali le kazen, drugi so se skušali izogniti obojemu. Veliko pa se jih je obrnilo na Odvetniško zbornico, saj se jim je zdelo postopanje vedno istih odvetnikov v nasprotju z njihovo poklicno etiko. 

Tako počno to nekateri odvetniki

Odvetniška zbornica je več mesecev po sprejetju mnenja Komisije za etiko pred kratkim le javno objavila prvo izmed mnenj o skladnosti postopanja štirih slovenskih odvetnikov, proti katerim je bil uveden postopek. Čeprav so v prvem mnenju osebni podatki odvetnice in njene odvetniške pisarne prekriti, je ime znano uredništvu, gre za odvetnico iz Ljubljane. Ko smo poklicali v njeno odvetniško pisarno za komentar, o zadevi ni želela govoriti.

Beri dalje...