Članek
Ljubljana nad kadeče se dizle, a le z besedami
Objavljeno Aug 18, 2015

Eden od novih ukrepov, ki naj bi Ljubljani prinesel čistejši zrak, je tudi preganjanje dizelskih avtomobilov, ki za seboj spuščajo oblak sajastega dima. A smeli in že spisani ukrep ima veliko pomanjkljivost - v praksi ga ne bi nihče izvajal.

Pred dnevi je vlada sprejela podrobnejši program ukrepov v okviru že lani sprejetega odloka o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Ljubljana. Osnovna želja kar 84 milijonov evrov vrednega načrta, ki se bo izvajal v naslednjih treh letih, je zmanjšanje škodljivih trdnih delcev PM10 v zraku. Pri projektu bodo s finančnimi viri sodelovali MOL, država, koncesionarji, javne službe in tudi gospodinjstva. 

Med različnimi ukrepi na področju prometa so denimo predlogzmanjšanja hitrosti na delih avtocest in hitrih cest, pa tudi o prepovedi vožnje težkih tovornjakov po severni ljubljanski obvoznici, o čemer smo pri Žurnal24 že pisali. 

Javne mestne službe naj bi k čistejšemu zraku še bolj prispevale z uporabo nizkoemisijskih vozil, prav tako naj bi se spodbujala uporaba tovrstnih vozil med ostalimi uporabniki ljubljanskih cest. 

Beri dalje...