Članek
"Vulkanizer z mojimi gumami v stečaj"
Objavljeno Aug 24, 2015

Kako ravnati, ko imamo pri nekem podjetju v trenutku stečaja svoje predmete. Predvsem je potrebno čim prej stopiti v akcijo in prijaviti izločitvene pravice.

"Vulkanizer, kjer hranim gume, je šel v stečaj. Bodo šle zdaj gume v stečajno maso?", sprašuje nekdo na enem od slovenskih forumov.

Številni svoje zimske ali letne pnevmatike prek sezone hranijo kar pri vulkanizerjih, saj ti ponujajo možnost hrambe v za pnevmatike ugodnih razmerah glede stopnje vlažnosti in temperature, s tem pa tudi rešujejo prostorsko stisko uporabnikov. 

Obstaja rešitev

Generalni sekretar Zbornice upraviteljev Slovenije Aljoša Markovič na vprašanje obupanega lastnika pnevmatik odgovorja takole: "Skladno z 22. členom Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, imajo take osebe izločitveno pravico. To je pravica lastnika oziroma lastnice premične stvari od insolventnega dolžnika zahtevati, da mu izroči premično stvar, ki je v posesti insolventnega dolžnika."

Upniki morajo v stečajnem postopku prijaviti svoje izločitvene pravice, ki so nastale do začetka stečajnega postopka. Pozorni morajo biti na rok, saj je to mogoče le v treh mesecih po objavi oklica o začetku stečajnega postopka. 

Beri dalje...