Članek
Tožba zaradi morilskega gumba za zagon avta
Objavljeno Aug 30, 2015

V ZDA so potrošniki vložili milijonsko tožbo proti desetim največjim proizvajalcem avtov zaradi gumba za zagon motorja.

Skupina 29 tožnikov trdi, da imajo proizvajalci Toyota, Ford, General Motors, Hyundai, Honda, Kia, Volkswagen in Mercedes-Benz v svoji paleti nevarne modele. Tožniki zahtevajo povračila za povzročeno škodo in ustrezne ukrepe za več varnosti.

Zaradi spleta okoliščin naj bi namreč pri avtomobilih s sistemom za zagon prek tipke lahko prišlo do zastrupitve z ogljikovim monoksidom, zaradi česar naj bi onkraj Atlantika že umrlo najmanj 13 ljudi. 

Težava je v tem, da naj vozniki pri sistemu zagona prek gumba ne bi vedeli, ali so motor pri odhodu iz vozila resnično ugasnili. Nevarni (po mnenju lastnikov) pripomoček namreč deluje tako, da mora voznik za ugasnitev motorja odstraniti tako magnetno kartico kot tudi pritisniti gumb za izklop motorja. Vendar pa naj ne bi bilo varnostnega sistema, ki bi v primeru, če voznik pozabi pritisniti na gumb, motor vseeno samodejno izključil. 

Vozniki so parkirali svoja vozila v garaži, ki so pogosto sestavni del hiše, in odstranili magnetno kartico, a naknadno ugotavljali, da motor še vedno deluje.

Beri dalje...