Članek
500 zastonj parkirnih mest, za katere niste vedeli
Objavljeno Sep 04, 2015

Ekstremno parkiranje. Tako je naslov tečaja, kako na legalen način samo v Ljubljani izkoristiti 500 parkirnih mest, za katere večina voznikov ne ve, da obstajajo. A to še ne pomeni, da vas bodo redarji s kaznimi pustili pri miru.

Uroš Prudič je pred leti na podlagi izkušnje s parkiranjem v središču Ljubljane pričel podrobneje študirati, kaj o parkiranju zares pravijo prometna pravila. Na obvestilu redarstva, ki ga je takrat dobil za menda napačno ustavljeno vozilo, je namreč redar citiral člen in odstavek, da si je kazen prislužil zato, ker je onemogočal promet na tirih ... Železnice seveda ni bilo daleč naokoli, kazni mu ni bilo potrebno plačati. Prepričan je, da je marsikatera parkirna kazen spisana na podoben način brez ustrezne pravne utemeljitve, a jo vozniki vseeno plačajo, saj ne preverijo, če je njihovo parkiranje sploh resnično kršilo dokaj jasno zakonodajo. 

"Treba je uporabiti sistem Sherlocka Holmesa. Ko izločiš vse omejitve, kako se ne sme parkirati, ostanejo samo še možne oziroma dovoljene rešitve," pravi Prudič. "Takšnih točk oziroma omejitev je 21. Če ne kršiš nobene od njih, potem je redar brez moči, saj ne more pravno utemeljiti, da si storil prekršek."

Beri dalje...