Članek
Novi prometni znaki prinašajo več reda na ceste
Objavljeno Sep 07, 2015

Slovenski vozniki bodo dočakali spremembe pri prometnih znakih. Nekateri prevečkrat zlorabljeni se umikajo, prihajajo pa številni novi. Temeljna zapoved novega pravilnika o prometni signalizaciji pri postavljanju - manj je več!

Slovenija ni edina država, v kateri so tako vozniki kot neodvisna stroka tarnali nad kopičenjem prometne signalizacije, kar pri voznikih ustvarja le dodatno zmedenost in strah pred tem, da bodo kaj spregledali. Tipičen primer so mali znaki za cono 30 km/h, v katerih pa je kazen za prekoračitev še precej bolj boleča.

V Veliki Britaniji so denimo pred kratkim prav tako zagnali obsežne reforme, saj so izračunali, da se je v zadnjih 20 letih število znakov na cestah povečalo za skoraj 100 odstotkov, številne oznake se brez potrebe podvajajo. 

V Sloveniji so obsežne spremembe, ki bi signalizacijo hkrati dokončno uglasila s pet let staro zakonodajo, resno napovedovali že pred dvema letoma, a je pod takratnim ministrom za promet Samom Omerzelompravilnik dobil toliko polen pod noge iz različnih interesnih združenj, da so ga pospravili v predal. 

Zdajšnji minister, pristojen za ceste, Peter Gašperšič, pa bo očitno izpolnil obljubo, saj naj bi nekoliko spremenjen pravilnik lahko pričel veljati do konca leta. Prestal je že javno obravnavo in medresorsko usklajevanje, do novembra pa imajo v skladu s pravili EU možnost pripomb še ostale članice, če bi v njem našle kakšna neskladja. Da je šel pravilnik tokrat "skozi", gre zasluga tudi drugačnemu pristopu, saj so bili posamezni deležniki, denimo občine, povabljene zraven že v proces izoblikovanja končnih rešitev.

Beri dalje...