Članek
Policisti z novimi tehnikami meritev prehitrih voznikov
Objavljeno Sep 11, 2015

Policisti bodo hitrosti voznikov kmalu merili po novem pravilniku. Prinaša precej sprememb in omogoča nove tehnike meritev tudi iz vozečega policijskega vozila ter uporabo superradarja. Spremenjeno je tudi določanje tolerance. 143 km/h? Ne zanašajte se na to omejitev!

V fazi sprejemanja je osnutek Pravilnika o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu. Pripravili so ga na Uradu za meroslovje, pri tem pa so aktivno sodelovali tudi s policijo in prisluhnili njenim pripombam glede omejitev, ki so jim bili podvrženi doslej zaradi do 13 let starih členov.

Spremembe novega pravilnika gredo poleg jasnejšega ločevanja posameznih naprav v smer, da omogočajo policistom nove tehnike meritev v skladu z dosedanjim in bodočim tehničnim razvojem teh naprav. Seveda ob zagotavljanju točnih in zaupanja vrednih meritev, ki bodo lahko uporabljene kot dokaz v postopkih pred upravnimi in pravosodnimi organi.

Podlaga za superradarje, sektorsko merjenje, merjenje iz vozil ...

Policija bo odslej lahko uporabljala povsem nove taktike meritev. “Novi pravilnik omogoča uporabonovih pristopov pri že obstoječih tehnologijah, kot je na primer sočasno merjenje hitrosti vozil na večjemu število voznih pasov ali merjenje hitrosti neposredno iz vozečega policijskega vozila,” so za Žurnal24 pojasnili na uradu.

Beri dalje...