Članek
RTV sedaj ve, kaj gleda pol milijona Slovencev
Objavljeno Sep 12, 2015

Na RTV Slovenija so uvedli nov način merjenja gledanosti svojih programov. Odslej lahko namesto 450 spremljajo kar 200.000 gospodinjstev po Sloveniji.

Na TV Slovenija, ki je šla v zadnjih tednih skozi intenzivne spremembe zlasti pri svojem informativnem programu, so nedavno pričeli uporabljati nov način merjenja gledanosti svojih programov. 

Vrsto let so namreč tako kot tudi nekatere druge televizije v državi gledanost spremljali po sistemu instaliranih telemetričnih naprav, ki jih imajo po državi razdeljenih v 450 gospodinjstev. Uporabnik v družini vsakič, ko zamenja program, to sporoči tudi posebni napravi, ki nato podatke pošlje v nadaljnjo obdelavo. Na podlagi zbranega vzorca se nato statistično izračuna gledanost, ki naj bi ga ga določena oddaja imela v določenem časovnem obdobju. 

Za spremljanje in obdelavo podatkov o gledanosti RTV že leta sodeluje z družbo AGB Nielsen, ki podatke o gledanosti prek skupno 650 naprav spremlja tudi za nekatere druge televizijske kanale, vključno s Pop TV in Kanalom A, je navedeno na njihovi spletni strani. 

Beri dalje...