Članek
Občine v bankrot zaradi barvanja znakov?
Objavljeno Sep 18, 2015

Občine predlog novega prometnega pravilnika, ki uvaja nove prometne oznake in regulira njihovo postavitev, sicer pozdravljajo, a hkrati opozarjajo - obsežnega barvanja cest, kot si ga zamišlja država, občine finančno ne bodo zmogle.

Poročali smo že o novem pravilniku o prometni signalizaciji in prometni opremi, ki uvaja kar nekaj novosti na področju načina in upravičenosti postavljanja prometnih znakov in drugih označb.

Pripravite se na zaviranje - ena od različic talnih označb za zmanjšanje hitrosti.Pripravite se na zaviranje - ena od različic talnih označb za zmanjšanje hitrosti. (Foto: Ministrstvo za infrastrukturo)

Med drugim pravilnik natančno določa, katerih znakov se v naseljih ne sme več postavljati, saj so jih upravljavci cest doslej radi postavljali in zgolj kopičili dvojne označitve tudi tam, kjer za to ni bilo razloga. 

Lepo na papirju, neizvedljivo na terenu

Na Skupnosti občin Slovenije, kjer so zbirali pripombe občin, pravijo, da so z nekaterimi temeljnimi usmeritvami pravilnika zadovoljni, saj za voznike zmanjšanje števila znakov pomeni prednost. "Kot primer racionalizacije prometnih znakov lahko izpostavimo možnost označitve con za omejitev hitrosti in označitev ureditve parkiranja, kar bo predvsem v središčih zmanjšalo število prometnih znakov. Prav tako pozitivno je pripravljavec omogočil uporabo enega droga za več prometnih znakov," pravi  generalna sekretarka Jasmina Vidmar.Sama postavitev znakov bo po njenem tako s tega stališča lahko cenejša in bolj smotrna.

Beri dalje...