Članek
Nevarno izkoriščanje koles s pomožnim motorjem
Objavljeno Sep 21, 2015

Kolesa s pomožnim motorjem ostajajo še naprej izrazita siva lisa prometne varnosti. Mladoletniki s pridom izkoriščajo njihove zakonske "olajšave", ki jih po zakonu enačijo s kolesarji, vendar po drugi strani z manipulacijo omogočajo visoke hitrosti celo prek 80 km/h. A za uradne inštitucije so to še vedno zgolj - kolesa.

"Z družino sem hodil po Čopovi ulici v Ljubljani, verjetno najbolj s turisti nabiti ulici v Sloveniji, ki je tudi sicer urejena kot cona za pešce. Kar naenkrat skozi gnečo privijuga skuterist s sopotnikom in le moja hitra reakcija ter vpitje sta preprečili, da je še pravi čas zavrl in mi ni zbil hčerke, ki je od bližnje makete prav takrat želela priteči k meni,"je zapisal bralec. "Ko sem s puhom pokriti dvojec vprašal, kaj počneta s takšnim vozilom sredi gneče ljudi, mi je mladec zabrusil, da ne počneta nič nezakonitega, saj je njuno prevozno sredstvo - kolo!"

Kolo, ki po ravnem zmore 90,3 km/h?

Zakon o pravilih cestnega prometa resnično navaja, da je v območjih za pešce dovoljen tudi promet kolesarjev, "vendar le tako, da ne ogrožajo pešcev." In isti zakon kolesa s pomožnim motorjem dejansko enači z navadnimi kolesi, saj konstrukcijsko naj ne bi omogočali hitrosti nad 25 km/h.

Beri dalje...