Članek
Volkswagen: Zmanipulirali smo 11 milijonov vozil!
Objavljeno Sep 22, 2015

Novi šok iz Volkswagna. Danes je koncern priznal, da ima napravo za manipuliranje s porabo vgrajenih kar 11 milijonov njegovih vozil po svetu! Vrednost delnic se topi kot sneg v puščavi, afera Dieselgate že smrdi po eni najhujših v avtomobilski industriji doslej. Winterkornu že rekli "Adijo?"

Dieselgate, kot so poimenovali afero s prirejanjem porabe, ki si jo je privoščil največji proizvajalec avtomobilov na svetu Volkswagen, je danes dokončno udarila na plan v vsej razsežnosti. V izjavi za javnost so pri koncernu priznali, da ima tovrstne naprave, ki so sposobne preslepiti testne naprave in tako dajejo videz, da so njihovi dizelski avtomobili čistejši kot so v resnici, po svetu vgrajenih kar 11 milijonov vozil. 

Pri koncernu zagotavljajo, da imajo zmanipulirano programsko kodo le vozila s tipom motorjaEA 189. A to je eden najbolj priljubljenih motorjev, saj gre za dizelski 2,0 TDI, ki ga vgrajujejo v številne modele znamk Volkswagen, Audi, Škoda in Seat. 

Tekom dneva bo na sedežu koncerna potekal krizni sestanek, na katerem se bo vodstvo skupaj z generalnim direktorjem Martinom Winterkornom odločalo, kako naprej. Po poročanju nemškega Tagesblata naj bi bila usoda enega najmočnejših mož avtoindustriji že zapečatena in bo moral odstopiti. Nasledil naj bi ga dosedanji prvi mož Porscheja Matthias Müller. A pri VW so že ostro zanikali navedbe. Koncern sicer zagotavlja popolno sodelovanje z oblastmi pri preiskavi. 

Za primer izplačevanja odškodnin je VW že rezerviral 6,5 milijarde evrov denarnega toka iz tretje četrtine poslovnega leta.

Beri dalje...