Članek
Zaradi 1,6 TDI motorja bo VW še močno pekla glava
Objavljeno Oct 09, 2015

Sporna programska oprema na Volkswagnovih vozilih za preslepitev emisijskih testov je delovala tudi pri v Evropi prodanih modelih, je sedaj postalo jasno. Popravilo 1,6-litrskega TDI motorja bo očitno zelo zapleteno (in drago).

Čeprav je Volkswagen kmalu po izbruhu afere Dieselgate sporočil, da ima programsko opremo, ki so jo razkrinkale oblasti v ZDA, vgrajeno kar 11 milijonov dizlov po vsem svetu, od tega dobrih osem milijonov v Evropi, doslej ni bilo jasno, ali je bila namenjena zgolj zavajanju ameriškega tipa laboratorijskih testov.

Po poročanju Suddeutsche Zeitunga pa je potrjeno, da je programska koda prepoznavala tudi evropski tip testov in naj bi bila tako sposobnapotvarjati rezultate izpusta emisij tudi v primeru homologacijskih preizkusov na Stari celini. Časnik se sklicuje na izjave zaposlenih pri Volkswagen, uradno pa koncern tega ni potrdil. 

Za 1,6 TDI bodo smotrno rešitev iskali še celo leto 

V sredo je Volkswagen še znotraj skrajnega roka nemškim regulatorjem oziroma pristojnemu homologacijskemu organu KBA pojasnil, kako bo popravil prizadete dizelske motorje, da bodo ustrezali sprva izmerjenim emisijskim normam. 

Beri dalje...