Članek
VW: Sum, da je sposoben goljufati tudi euro6 TDI
Objavljeno Oct 15, 2015

Novi pretresi v koncernu Volkswagen. Tudi novi euro 6 motorji imajo sumljivo kodo, ki bi lahko pretentala laboratorijske teste. Koncern presenetljivo zapušča Winfried Vahland, guru uspeha znamke Škoda, ki so ga pred komaj tremi tedni zadolžili, da počisti nesnago pri ameriški veji koncerna.

Novic v povezavi z afero emisij dizelskih motorjev pri koncernu VW kar ne zmanjka. Tako je Volkswagen ameriškim oblastem sporočil, da imajo tudi avtomobili z dizelskim motorjem modelnega leta 2016 program, ki bi lahko v primeru uradnega testnega cikla sprožil poseben način delovanja motorja, s čimer bi avto proizvajal manj emisij kot med običajno vožnjo.

Doslej naj bi takšno kodo imel zgolj starejši tip dizelskega motorja EA 189, ki so ga vgrajevali v avtomobile letnikov med 2009 in 2015. 

Če se bo izkazalo, da je programska koda resnično prisotna tudi prinovem tipu euro 6 motorjev, bo to še en hud udarec za Volkswagen, poroča Auto Express. Gotovo bodo namreč sledili dodatni vpoklici tako v ZDA kot EU. Že sedaj se ve, da bo moralo na vpoklic več kot 11 milijonov avtov z motorjem tipa EA 189, od tega prek 34.000 v Sloveniji.

a še eno presenetljivo vest pa je poskrbel Winfried Vahland, dosedanji direktor znamke Škoda, ki je pod njegovim vodstvom v zadnjih letih naredila silovit prodajni in tehnološki preboj. Vahlanda so v vrhu VW po izbruhu afere Dieselgate pooblastili, da bo kot novi vodja povsem preoblikoval vse operacije koncerna na tleh Severne Amerike. A so včeraj pri Škodi potrdili pisanje nekaterih nemških medijev, da Vahland te funkcije ne bo prevzel, saj se s koncem oktobra po 25 letih poslavlja od koncerna Volkswagen. 

Beri dalje...