Članek
Begunski val pljuska v Slovenijo
Objavljeno Oct 17, 2015

Že od jutra slovensko mejo pri Gruškovju in Petišovcih prestopajo trume emigrantov, potem ko je Madžarska ponoči udejanila zaprtje meje s Hrvaško. Obetajo se novi valovi, trenutno pa brez težav. Avstrija napoveduje precej bolj poostren nadzor. Slovenski vrh dopoldan debatira o ukrepih.

Na hrvaški mejni prehod Macelj-Gruškov je zjutraj prišlo šest avtobusov z emigranti. Begunci so se morali izkrcati, da jih popišejo pred prestopom meje na slovensko stran mejnega prehoda Obrežje. Nato so pričeli vstopati na slovensko stran, kjer jih bodo odpeljali v nastanitvni center v Šentilju ob avstrijski meji.

Tudi v Petišovce je davi prišlo šet avtobusov s s kupno okoli 300 prebežniki. Policisti jih bodo po poročanju STA polovico popisali v šotorih ob mejnem prehodu Petišovci, polovico pa jih bodo prepeljali v Dolgo vas in jih popisali tam.

Kot so za Radio Slovenija povedali tamkajšnji policisti, postopki vstopanja tujcev trenutno potekajo brez težav, po popisu vseh posameznikov jih pošljejo v zbirne centre. Zgledno poteka tudi sodelovanje s hrvaškimi organi, saj je slovenska stran vnaprej obveščena o prihajajočih skupinah.

Prav MP Petišovci bo očitno eden najbolj obremenjenih, saj naj bi ga begunski valovi neuradno dosegali vsakih šest ur. Tudi na Gruškovju novih 300 beguncev pričakujejo v roku šestih ur.

Večernji list danes piše, da prvi vlak z begunci v Čakovcu blizu meje v Prekmurju pričakujejo okoli poldneva. Policija naj bi za čas, ko bodo begunci čakali na avtobusni prevoz do dobrih 15 kilometrov oddaljenega mejnega prehoda Petišovci, zaprla železniško postajo. 

Zaradi večjega števila beguncev, kot so jih pričakovali, so hrvaške oblasti prek noči proti Sloveniji poslale več avtobusov, kot so sprva napovedovale.

Avstrija okrepila nadzor in napoveduje več zavrnitev

Iz Avstrije pa prihajajo poročila, da so na vse mejne prehode s Slovenijo od Karavank do Gornje Radgone tamkajšnje oblasti razpostavile okrepljene enote vojske in policije, poroča Kleine Zeitung. Napovedujejo tudi, da bo pregled emigrantov pred vstopom iz Slovenije v Avstrijo tokrat precej bolj poostren in da bo prihajalo do več zavrnitev kot septembra.

Naše oblasti obljubljajo, da so pripravljene

Slovenija je pripravljena, so včeraj predstavniki slovenske vlade zatrjevali ob napovedanem drugem valu beguncev iz vzhoda, ki pa utegne biti še precej obsežnejši od septembrskega. Ministra Karl Erjavec in Vesna Gjörkös Žnidar sta javnost prepričevala, da je preveč neznank za natančne napovedi o številu prihodov, a da operativno sodelovanje s Hrvaško in Avstrijo poteka v smeri, da bodo begunci lahko nemoteno prešli našo državo iz Hrvaške v Avstrijo, od koder bodo nato nadaljevali pot proti Nemčiji, če ta le ne bo spremenila svoje dosedanje politike sprejemanja.

Beri dalje...

Prost prehod.... http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/143435/kaj-sedaj-begunska-kriza-ii