Članek
Tako merijo gume policisti
Objavljeno Nov 02, 2015

Ledeno hladna jutra, nizke temperature asfalta in zdrava pamet, da se je vredno izogniti najhujši gneči, bi morali biti dovolj dobri argumenti za čimprejšnjo menjavo pnevmatik na avtu. Ali veste, na katerem mestu se pri gumi izmeri globina profila?

Po velikem delu države so jutranje temperature te dni okoli ali celo pod ničlo, zaradi megle pa se tudi večji del dneva asfalt ne ogreje kaj prida, zato ceste ostajajo vlažne in spolzke. Razmere torej kar kličejo po menjavi letnih pnevmatik z zimskimi, ki so zaradi drugačne, mehkejše sestave kos takšnim razmeram, zavorno pot skrajšajo celo do 50 odstotkov, predvsem pa obdržijo avto v tesnejšem stiku s podlago.

Ker tudi meteorologi za prihodnje dni napovedujejo precej podoben vremenski scenarij, se velja še pravi čas izogniti norišnici, ki vlada okoli 15. novembra, ko se prične zakonska obveza zimske opreme za vozila. 

Zakon veli, da mora imeti za zimske razmere ustreznapnevmatika vsaj tri milimetre dezena, čeprav je to za standarde strokovnjakov za varno vožnjo že res skrajna meja.

Obraba pnevmatik pa je različna, pri robovih jih običajno "nese" precej bolj. Kako izmeriti, če bodo še pravšnje za novo zimsko sezono? 

Beri dalje...