Članek
Z novimi baterijami EV vozila tako daleč kot z bencinom
Objavljeno Nov 02, 2015

Znanstvenikom je uspel velik preboj pri razvoju baterij, saj so uspeli narediti delujoči prototip baterije litij-zrak. Z njeno pomočjo bodo električni avti po dosegu z enim polnjenjem izenačeni z današnjimi bencinskimi avtomobili.

Dobra novica prihaja iz britanske univerze Cambridge, kjer so strokovnjaki očitno uspeli odkriti "sveti gral" pri razvoju baterij. Znanstveniki so v teoriji že dlje časa vedeli, da bi bila baterija litij-zrak (oz. litij-kisik) blizu idealne rešitve, saj bi z njo premostili številne prepreke tako v ceni, teži in še posebej zmogljivostih današnjih litij-ionskih baterij. A doslej so baterije litij-zrak obstajale le v glavah ...

Raziskovalcem je sedaj uspelo napraviti delujoči prototip baterije po sistemu litij-zrak. Kot pravijo, ima ta tip baterije ob isti masi desetkrat večjo gostoto energije v primerjavi z litij-ionsko baterijo, hkrati pa bi proizvodnja lahko stala le petino cene.

Električna vozila bi s takšno baterijo lahko z enim polnjenjem brez težav prevozila podobne razdalje, kot jih danes s polnim rezervoarjem prevozijo avtomobili na motor z notranjim izgorevanjem. Hkrati bi baterija zaradi lahke mase pomenila precej lažjo gradnjo EV vozil.

Za razliko od li-ion tipa baterij tip baterije litij-zrak uporablja elektrode iz vedno bolj čislanega materiala grafena. Prav tako je njen del namesto litijevega peroksida litijev hidroksid (LiOH), poroča Reuters. Zaradi takšne gradnje je baterija zelo stabilna in učinkovita. V tej fazi naj bi zagotavljala 2.000 ciklov polnjenja in ima približno 93-odstotni izkoristek.

Beri dalje...