Članek
VW priznal: goljufali smo tudi s porabo in CO2
Objavljeno Nov 04, 2015

Volkswagen je znova šokiral. Tokrat je sam od sebe priznal, da je poraba goriva in emisij CO2 pri številnih njegovih modelih višja od tiste, ki jo je oglaševal in po kateri so bili avtomobili homologirani.

Pri koncernu Volkswagen so se očitno odločili pomesti pred svojim pragom in se izkazati kot transparentni koncern, pa čeprav bo zaradi tega okoli njih še nekaj časa smrdelo. 

V torek zvečer so v pismu javnosti zapisali, da so pri okoli 800.000avtih, prodanih v Evropi, zavedli inštitucije in kupce, saj v resnici ti avtomobili porabijo več goriva in imajo s tem višje emisije CO2 od tistega, kar je zapisano v homologaciji.

To so grešniki ... za zdaj

Gre predvsem za avte z "manjšimi" dizelskimi motorji in tudi enim bencinskim motorjem, piše Reuters, medtem ko Motor Talkkonkretneje navaja, da so prizadete vse štiri velikoserijske znamke Volkswagen, Audi, Škoda in Seat, ki uporabljajo 1,4 TDI, 1,6 TDI in 2,0 TDI motor. Pri Volkswagnu gre za modele polo, golf in passat, pri Audiju za A1 in A3, pri Škodi za octavio, pri Seatu pa za modela leon in ibiza.

Bencinski grešnik pa je očitno različica 1,4 TSI motorja, ki pozna izklapljanje valjev med vožnjo, a gre za zelo omejeno serijo, zagotavljajo v Volkswagnu. Ta motor so vgrajevali skorajda izključno v model golf.

Koliko jih je pri nas?

Ker so vozila Volkswagna na slovenskem trgu homologirana na podlagi dovoljenj nemškega homologacijskega organa, obstaja zaradi tega velika verjetnost, da so bili sporni avtomobili prodajani tudi na slovenskem trgu. 

Volkswagen ocenjuje, da bo imel zaradi novega poglavja v aferi s potvarjanjem podatkov o emisijah in porabi okoli dve milijardi evrov dodatne škode. 

Beri dalje...