Članek
Črne točke osvetljujejo prepovedane sveče
Objavljeno Nov 06, 2015

Sveče ob cestah te dni gorijo, čeprav jih pravila prepovedujejo. Še vedno je veliko tudi obcestnih spomenikov.

Te dni okoli dneva spomine na mrtve in pred svetovnim dnem žrtev prometnih nesreč, ki ga bomo letos obeležili 15. novembra, ob cestah vnovič pogosteje gorijo sveče v spomin na ljudi, ki so na tistem mestu doživeli usodno prometno nesrečo. Pogosti so tudi venci ali drugi predmeti, ki spominjajo na pokojne.  

Zakonodaja sicer to prakso že več let prepoveduje, vzdrževalci pa vseeno marsikdaj zamižijo na eno oko, verjetno tudi iz sočustvovanja s svojci in prijatelji ponesrečenih. Vsekakor pa je v minulih letih precej redkejše postavljanje spomenikov ob cestah kot v preteklosti.

"Konkretne obsežnosti pojavljanja tovrstnih obeležij ob državnih cestah ne beležimo, vendar naša zaznavanja odstopanja obsega postavljanja teh obeležij v zadnjih letih ne kažejo," potrjujejo na Inšpektoratu za promet, energetiko in prostor.

Zakon sicer določa, da se kot "cestni svet", kjer so prepovedani nepooblaščeni posegi, smatra zemljišče še do največ dveh metrov od območja "cestnega telesa", vključno z odvodnjavanjem. Za čiščenje tega območja so pristojni koncesirani vzdrževalci, ki imajo nalogo med rednim vzdrževanjem odstranjevati tudi morebitna spominska obeležja, sveče in podobno.

Beri dalje...