Članek
Slepi naboji Darsa pod Trojanami delujejo
Objavljeno Nov 25, 2015

Sektorsko merjenje hitrosti pod Trojanami, s katerim sta že na začetku poletja strašila voznike policija in Dars, še danes ne deluje oziroma policija zaradi zapleta še ne more izdajati kazni. Dobra plat zgodbe je, da so vozniki vseeno sami od sebe stopili s plina.

Sredi julija bi morala po prvotnih napovedih že na polno delovati svežatehnologija na slovenskih cestah, sektorsko merjenje hitrosti. Na petkilometrskem odseku skozi trojanske predore bi sistem "lovil" tiste, ki bi traso prevozili z višjo povprečno hitrostjo od dovoljenih 100 km/h. 

Do konca leta 2015 naj bi tehnologijo izdatno preizkusili, vmes tudi kaznovali divjake, nato pa sposojeno opremo demontirali in se odločali o morebitnem nakupu. 

Minevali so tedni, glavna poletna sezona je šla že mimo, nato so pri Darsu potrebno opremo s kamerami skupaj z zankami v vozišče sredi septembra le namestili na avtocestne portale. Komaj mesec pred iztekom načrta o uporabi pa so divjaki lahko še vedno brez skrbi, saj policija položnic še vedno ne more razpošiljati.

Zakaj? "Trenutno je vsa oprema na terenu nameščena in deluje, strežnik s programsko opremo pa je postavljen v prostorih policije,"pojasnjujejo pri Darsu, ki upravlja slovensko avtocestno omrežje. Očitno pa so v prvotnih junijskih napovedih, da bo sistem na polno deloval "v roku nekaj tednov" pozabili na papirologijo, saj še vedno niso pridobili potrebnega certifikata s strani Urada za meroslovje o pravilni umerjenosti senzorjev.

Ali pa so javnost predčasno strašili. "Še pred pričetkom vzpostavljanja prvega takega sistema pri nas smo se zavedali, da bo potrebno rešiti številna tehnična in formalna vprašanja, zato smo se tudi odločili za postavitev testnega sistema," pojasnjujejo na Darsu in dodajajo, da je vsa oprema na terenu postavljena in da deluje, da pa nimajo vpliva niti na delo Urada za meroslovje niti na usklajevanje postopkov in obdelave podatkov pri policiji. 

"Zato tudi ne moremo predvideti, kdaj bo sistem omogočal kaznovanje voznikov, ki kršijo postavljeno prometno signalizacijo. Bomo pa uporabnike cest o tem pravočasno obvestili."

Beri dalje...