Članek
Iz kje izvirajo različne barve zlata?
Objavljeno Feb 17, 2023

Zlato je ena izmed najbolj dragocenih kovin na svetu, zato ne preseneča, da ljudje že tisočletja odkrivajo različne načine, kako ga pridobivati in uporabljati. Kljub temu, da se zlato pogosto opisuje kot rumeno, pa obstajajo različne barve zlata. V tem blogu bomo raziskali, od kje izvirajo različne barve zlata.

Rumeno zlato

Rumeno zlato je najbolj znana barva zlata in najpogostejša izbira za nakit. Rumena barva zlata je posledica visoke vsebnosti čistega zlata v zlitini. Čistejša kot je zlitina, bolj bledo rumena je barva zlata. Standardna zlitina rumenega zlata vsebuje 58,3% čistega zlata, ostalo pa so drugi kovinski elementi, kot so baker, srebro in cink.

Belo zlato

Belo zlato je postalo zelo priljubljeno v zadnjih nekaj desetletjih, saj daje videz platine, vendar je cenejše. Belo zlato je zlitina, ki vsebuje čisti zlati kovinski element in dodatek drugih kovin, kot so nikljev, srebro ali paladij. Te zlitine dajejo belo zlato sijoč videz.

Rose (roza) zlato

Rose (roza) zlato je mešanica zlata in bakra. Večja kot je količina bakra v zlitini, bolj roza je barva. Rose zlato se je prvič pojavilo v Rusiji v 19. stoletju in je bilo znano kot rusko zlato. Danes je rose zlato zelo priljubljeno za poročne prstane in druge vrste nakita.

Zeleno zlato

Zeleno zlato je najredkejša vrsta zlata in se uporablja predvsem v umetnosti in oblikovanju nakita. Zeleno zlato vsebuje čisti zlati kovinski element in dodatek srebra, ki daje zlitini zelen odtenek. Zeleno zlato se pogosto uporablja v ročno izdelanem nakitu in drugih umetniških izdelkih.

Črno zlato

Črno zlato je postalo priljubljeno v zadnjih letih zaradi svojega edinstvenega videza. Črno zlato ni dejansko črne barve, ampak je zlitina, ki vsebuje zlato in dodatek drugih kovin, kot so kobalt ali titan. Ta dodatek povzroči, da zlato dobi temnejši, mat videz.

Zaključek

V zaključku lahko rečemo, da barva zlata je odvisna od sestave zlitine, ki vsebuje čisti zlati kovinski element in dodatek drugih kovin. Vsaka vrsta zlitine daje zlatu edinstven videz in barvo. Rumeno zlato je najpogostejša vrsta zlata, saj vsebuje veliko čistega zlata in je relativno poceni. Belo zlato se uporablja za nakit, ki daje videz platine, vendar je cenejše. Rose zlato je mešanica zlata in bakra, ki daje roza odtenek. Zeleno zlato je najredkejša vrsta zlata in se uporablja predvsem v umetnosti in oblikovanju nakita. Črno zlato pa se uporablja za nakit, ki ima edinstven, temnejši videz.

Poleg tega pa obstajajo tudi različne vrste zlata, ki so označene glede na njihovo vsebnost čistega zlata. 24-karatno zlato je čisto zlato, ki ne vsebuje nobenih drugih kovin v zlitini, medtem ko ima 14-karatno zlato le 58,3% čistega zlata in ostalo so drugi kovinski elementi. Vsebnost čistega zlata v zlitini vpliva tudi na trdnost in odpornost nakita.

V zaključku lahko rečemo, da različne vrste zlata nudijo različne možnosti in izbire za nakit in druge umetniške izdelke. Če se odločate za nakup nakita iz zlata, je dobro vedeti, kakšno vrsto zlata želite in kaj lahko pričakujete od njegove barve in trdnosti. Zdaj pa lahko z več znanja o različnih barvah zlata brezskrbno izberete svoj naslednji nakit.