Članek
DRŽAVNI UDAR
Objavljeno Mar 24, 2022
‼️ALI JE USTAVA RS SPLOH VELJAVNA⁉️
 
Na dan 25. 06. 1991 je prenehal mandat koalicije DEMOS, kot tudi vseh drugih strank, s tem pa tudi mandat izvoljenih v socialistično skupščino Republike Slovenije, ker so bili izvoljeni v prejšnji državi, in sicer v državi SFRJ dne 08. 04. 1990 do dne 25. 6. 1991, ko je bila sprejeta t. i. Temeljna ustavna listina s katero je socialistična Republika Slovenija postala samostojna in neodvisna država.
Kriteriji za nastanek države so pravno določeni v 1. členu Konvencije iz Montevidea (1933), ki določa, da mora država kot subjekt mednarodnega prava izpolnjevati naslednje značilnosti: (a) stalno prebivalstvo; (b) definirano ozemlje; (c) vlado in (d) sposobnost vstopiti v odnose z drugimi državami.
Država, v skladu s Konvencijo iz Montevidea, nastane, ko so izpolnjeni kriteriji za njen nastanek, ne pa zaradi priznanja. Tako kot priznanje ne more povzročiti nastanka države, tudi umik priznanja ne more povzročiti prenehanja obstoja države. Ravno zaradi navedenega je pravno dejstvo – priznanje države Republike Slovenije dekleratorne narave.
Skladno z navedenim, bi se moralo od dne 25. 6. 1991 opraviti volitve v organe socialistične skupščine Slovenije, kot najvišjega organa po ustavi SRS.
Zato je dne 25. 06. 1991 prišlo do protiustavnega nastanka oblasti, kar mutatis mutandis rezultira v državni udar‼
Del besedila ustavne presoje Anice Bidar.