Članek
Pri nas živijo tri strupenjače
Objavljeno May 15, 2015

Nobena od evropskih strupenjač, vključno z našimi, ni sposobna ubiti zdravega odraslega človeka. Potencialno so ogroženi le zelo majhni otroci, stari ljudje, alergiki. Pri zdravem človeku pa je lahko smrtno nevaren le ugriz v glavo, ali vrat.

V tem tednu je prišel v javnost primer ugriza naše strupenjače. Kot smo pisali, je med kondicijskim terningom v hribih na Ajdovščino dvjsetletnika ugrizniil modras. S pomladjo in toplejšim vremenom bomo namreč srečevali vse več plazilcev, vključno s kačami in tudi strupenjačami.

“Na območju Slovenije živijo med nestrupenjačami iz družine nestrupenih gožev (Colubridae) tudi tri strupenjače. Vse tri so predstavniki družine gadov (Viperidae),” pojasnjujej poznavalec in ljubitelj kač Aleš Lubej. Pravi, da se rilčasti ali laški gad (Vipera aspis) v Sloveniji pojavlja le izjemoma in sicer le na območju ob meji z Italijo, državo, v kateri je ta vrsta pogosta.  Sicer ta vrsta živi tudi v Franciji. Prepoznamo ga po gobčku, ki je ob pogledu s strani koničast. “Tudi vzorec je drugačen, kot pri ostalih evropskih gadih, vključno z ostalima dvema, ki živita pri nas. Namreč, ne tvori neprekinjenega cik- cak vzorca, ampak je pri podvrsti laškega gada, ki jo najdemo pri nas, prekinjen. Sicer poznamo šest podvrst te vrste,” opisuje.

beri dalje....