Članek
Kako ukrepamo ob ugrizu nestrupenjače
Objavljeno May 26, 2015

Na svetu so le štiri vrste kač, ki so odrasle dovolj velike, da predstavljajo potencialno nevarnost človeku. Mišičasto telo takšne velike kače lahko proizvede neverjetno silo. Primerljivo s silo teže velikega avtomobila na našem telesu.

“Število kač v teraristiki tudi pri nas hitro narašča. Tako lahko tudi v Sloveniji najdemo v terarijih precej vrst, v zadnjem času tudi strupenjač,” pravi poznavalec in ljubitelj kač Aleš Lubej. Pojasnjuje, da v ujetništvu in naših domovih še vedno prevladujejo nestrupenjače: “Od nestrupenih gožev (Colubridae), do pitonov (Pythonidae) in udavov (Boainae).”

Velike štiri

Po njegovih besedah so na svetu le štiri vrste nestrupenjač, ki so odrasle dovolj velike, da predstavljajo potencialno nevarnost človeku. Med ljubitelji in poznavalci so skupaj znane po imenu big four oziroma velike štiri. To so tri vrste pitonov, mrežasti piton (Python reticulatus), tigrasti piton (Python molurus), afriški skalni piton (Python sebae), ter ena predstavnica družina udavov, zelena anakonda (Eunectes murinus).

Beri dalje...