Mačke imajo različen okus kot mi, na nekatere grenke snovi so povsem neobčutljive.
Kdor ima doma mačko, to dobro ve. Pogosto so glede hrane zelo izbirčne, predvsem v primerjavi s kužki. Nova raziskava o mačjem okušanju pojasnjuje, zakaj so mačji okusi zelo različni od našega.
Raziskava objavljena v reviji BMC Neuroscience se je osredotočila predvsem na zaznavanje grenkega okusa. Ta se je namreč razvil zaradi obrambnega mehanizma kot zaščita pred zaužitjem strupenih snovi. Biologi iz AFB International and Integral Molecular, ki so specializirani za mačjo hrano, so se osredotočili na dva receptorja grenkobe. Na Tas2r38, zaradi katerega so nekateri ljudjemočno občutljivi na brokoli ali brstični ohrovt, ter na Tas2r43, ki se aktivira ob dotiku denimo z aloinom, ki je v aloi. Ali pa v stiku z denatoniumom, ki je zelo grenka snov, ki se jo uporablja v detergentih, da jih ne spijejo otroci ali hišni ljubljenčki.
Beri dalje...
Jun 05, 2015