Članek
Tudi prek spleta ali s telefonom
Objavljeno Jun 10, 2015

Evropsko kartico in konvencijsko potrdilo naročite vsaj štiri delovne dni pred dopustom.

Prihaja čas dopustov, pred tem pa morate urediti nekaj pomembnih stvari. Ena od teh je zagotovo naročanje listin za zdravstveno zavarovanje v tujini.

Slovenci med tujimi destinacijami za dopust najpogosteje izberemo sosednjo Hrvaško, kjer prav tako kot v drugih državah EU potrebujemo evropsko kartico, ki se uporablja tudi v državah Evropskega gospodarskega razvoja in Švici. Konvencijsko potrdilo boste potrebovali ob obisku Bosne in Hercegovine.

Certifikat le v nujnih primerih 

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) svetujejo, da listino naročite vsaj štiri delovnedni pred odhodom v tujino. Če na primer odhajate na pot v soboto, naročite listino najkasneje v torek do 22. ure. “V primerih ko evropske kartice ni mogoče izdati pravočasno ali zaradi kakega drugega razloga, lahko pridobite na pristojni območni oziroma izpostavi Zavoda certifikat, ki le začasno nadomešča evropsko kartico,” pojasnjujejo. Certifikat se izdaja le v nujnih primerih, kot je nepričakovani takojšni odhod v tujino, ali izguba oziroma kraja evropske kartice in podobno. Dobite ga lahko na območni enoti ali izpostavi ZZZS, takoj po podanem naročilu.

Beri dalje...