Članek
Napadle so liste mlade breze
Objavljeno Jun 16, 2015

Prejeli smo zanimivo fotografijo ličink oziroma gosenic, ki zavzeto obžirajo list mlade breze. Gre za gosenice, ki lahko v primeru večje namnožitve naredijo resno škodo na rastlinah, so pa tudi pomemben del ekostistema.

Od lastnice mlade breze iz Maribora smo prejeli fotografijo, kjer zelene gosenice dobesedno obžirajo liste drevesa. “Gre za ličinke rastlinske ose (Hymenoptera, Symphyta). Na podlagi fotografije sklepamo, da gre najverjetneje za vrsto iz družine listaric (Tenthredinidae),” pojasnjuje dr. Andreja Kavčič iz Oddelka za varstvo gozdov na Gozdarskem inštitutu Slovenije. Dodajo, da bi za natančnejšo določitev potrebovali vzorec za analizo v laboratoriju.

Hranijo se le z določenimi vrstami

“Ličinke teh os se prehranjujejo na rastlinah, s čimer povzročajo poškodbe različnih rastlinskih organov, v glavnem listov,” pravi Andreja Kavčič. Dodaja, da so njihove gostiteljske rastline praproti ter drevesa in grmi iglavcev in listavcev, kot so na primer smreka, macesen, breza, vrba, topol, jablana, hruška, sliva, ribez, kosmulja, križnice, vrtnica, orlica. Ličinke so večinoma specialisti, kar pomeni, da se hranijo le z določenimi vrstami ali celo samo z rastlinami ene vrste.

Beri dalje...