Članek
Kako nevarne so v resnici napadalne vrane
Objavljeno Jul 04, 2015

Se je populacija sivih vran res tako namnožila, da ogrožajo druge vrste ptic? Bi morali res preprečiti njeno razmnoževanje? Mnogo poročil o njihovih napadih na druge živali, včasih tudi zgolj zaradi "vrstniškega postavljanja".

Slovenci se v številnih forumih pritožujemo nad vranami, “ki nam uničujejo pridelek, razmečejo smeti, vreščijo, napadajo druge ptice, veverice, pse, otroke in odrasle.” Beremo številne pozive k umetnemu zmanjševanju populacije vran, ki so se po ocenah nekaterih posameznikov “pretirano namnožile.” O problematiki vran pri nas pišejo celo tuji mediji, kjer navajajo, da s temi pticami bijemo neuspešno bitko. "Ta invazivna vrsta se je tako namnožila, da je postala še večji problem od golobov," piše Index.hr. 

Ker delajo vrane ponekod škodo, ljudje pogosto na pomoč kličejo lovce, ki v urbanem naselju ne smejo streljati. Vrane v Sloveniji kljub nasprotovanju ornitologov spadajo pod lovno vrsto, so pa urbana naselja nelovna območja. Prav zato ministrstvo za kmetijstvo vsako leto izplačuje ljudem škodo, ki jo sive vrane naredijo na njihovem premoženju.

Beri dalje...