Članek
Objavili seznam mesnic
Objavljeno Jul 07, 2015

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se zaradi interesa potrošnikov odločili, da objavijo celoten seznam mesnic, kjer so odkrili kršitve.

Iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so poslali seznam mesarjev, kjer so inšpektorji pri nadzoru ugotovili kršitve. Pojasnjujejo, da so seznam objavili zaradi zaščite potrošnika. 

Kot smo pisali, so inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin aprila in maja pod drobnogled vzeli mesarje. Ugotovili so, da je več kot polovica mesarjev kršila zakonodajo. Svojim strankam so lagali, da je meso, ki ga prodajajo, slovensko, čeprav ni bilo. Nekateri kršilci inšpektorjem tudi niso znali povedati, od kod imajo meso.

Prepovedi, opozorila, kazni  

Konec junija so na upravi izdali poročilo o izvedbi posebnega nadzora označevanja in sledljivosti prašičjega in perutninskega mesa v obratih za razsek mesa in mesnicah. “Nadzor je zajemal pregled 40 razsekovalnic prašičjega mesa, štiri razsekovalnice perutninskega mesa in 69 mesnic,” so pojasnili. Dvema razsekovalnicama so inšpektorji zaradi kršitev prepovedali promet. Okoli 30 mesarjev so samo opozorili, nekaj več kot 20 pa jih je dobilo denarno kazen.

Dodali so, da je večina mesarjev nepravilnosti odpravila, ker pa so bile kršitve hude, bodo v kratkem nenapovedan nadzor mesarjev ponovili.

Beri dalje...