Članek
Četrtina psov predebelih
Objavljeno Jul 15, 2015

Na eni najprestižnejših pasjih razstav je eden od štirih psov debel, ugotavljajo strokovnjaki.

Crufts je razstava z dolgoletno tradicijo, poteka namreč že od leta 1891, ko je bilo nanjo prijavljenih več kot 2.400 psov. Razstava velja za zelo prestižno, psi na njej naj bi bili med najlepšimi na svetu, že leta 1950 pa so jo lahko spremljali tudi prek prenosa televizijske mreže BBC. Razstava se vsako leto marca odvija v Birminghamu v Angliji.

Prav v zadnjem času organizatorji pripisujejo vse večji pomen zdravju psov. Sodniki tako izločajo nezdrave pse ali zahtevajo pregled veterinarja. Raziskava, ki so jo objavili v reviji The journal Veterinary pa kaže na to, da je kar četrtina vseh psov na prestižni razstavi predebelih.

Debelih kar 80 odstotkov mopsov

Strokovnjaki so analizirali 960 fotografij 28-ih različnih pasem. Analizirali so le fotografije odraslih psov, ki so v svojem razredu bili razvrščeni od prvega do petega mesta med letoma 2001 in 2013.

Strokovnjaki opozarjajo, da razširjenost fotografij s prestižne razstave lahko vpliva na to, da bodo skrbniki mislili, da so debeli psi normalni. Najpogosteje so bili debeli mopsi, basset houndi in labradorci. Med mopsi je imela normalno postavo le petina psov. Sicer pa so vse tri omenjene pasme znane po tem, da so hitro predebele.

Beri dalje...