Članek
Do leta 2030 za 60 odstotkov manjša aktivnost sonca
Objavljeno Jul 18, 2015

Sonce bo čez petnajst let zaspalo. Njegova aktivnost se bo tako zmanjšala, da prihaja ledena doba. Gre za neresnično novico, ki je pred nekaj dnevi zajela svet in o kateri so pisali številni mediji. Zakaj se je ta novica razširila?

V medijih so se pojavili izsledki raziskave, ki naj bi pokazala, da se bo aktivnost sonca do leta 2030 močno zmanjšala in naj bi tedaj stopili v manjšo ledeno dobo. Sonce naj bi zmanjšalo svojo aktivnost za okoli 60 odstotkov, kar bi pomenilo občutno zmanjšanje temperatur na našem planetu. Kakšna pa je resnica?

Sončni cikli 

Profesorica Valentina Zharkova je na srečanju National Astromy Meeting v Llandudnu predstavila izsledke svoje raziskave, ki jo je objavila v reviji Astrophysical Journal.

V svoji raziskavi je ugotavljala in napovedovala sončne cikle, glede na dosedanja dognanja osnovni cikel delovanja Sonca traja okoli enajst let. Zadnji cikli so vse bolj šibki, tudi ta, v katerem živimo zdaj.

Zarkhova je predstavila model, ki temelji na dinamiki med dvema plastema Sonca, eni, ki je bližje površju in drugo, ki je v osrčju Sonca. Novo mirovanje sonca se bo sodeč po njihovih izračunih pojavilo med letoma 2030 in 2040. Valovanje obeh sfer bo namreč v tem času neusklajeno, zato bosta izključevali ena drugo.

Beri dalje...