Članek
Zmanjšuje se belo možgansko tkivo
Objavljeno Aug 15, 2015

Uživanja alkohola v najstniških letih je zelo škodljivo, kljub temu je skoraj polovica mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let, že poskusila oziroma pila alkoholne pijače, kaže nova raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Številne raziskave so dokazale škodljiv vpliva alkohola na naše telo, vpliv pa je še toliko hujši pri najtnikih. Raziskava strokovnjakov z Univerze v Kaliforniji je dokazala, da se pri najstnikih, ki pijejo alkohol, vidno zmanjša belo možgansko tkivo.

To pa lahko vpliva na poslabšanje spomina, osredotočenosti in zmožnosti odločanja tudi v kasnejših življenjskih obdobjih. Poškodbe nastajajo prav zato, ker se v najstniških letih in v zgodnjih dvajsetih letih razvija belo možgansko tkivo.

Zaradi alkohola pa ne trpijo samo možgani, ampak celotno telo, saj se pri mladih tako telo kot duševnost močno razvijata. Alkohol ta razvoj moti in ga upočasni. Številne raziskave so dokazale, da je med tistimi, ki so začeli piti prej,  veliko večja verjetnost, da bodo odvisniki. Poleg tega je veliko več možnosti, da bodo povzročili nesrečo ali pa bodo žrtve sami.

Beri dalje....