Članek
Vedno veder, zaupljiv in dobrodušen
Objavljeno Aug 31, 2015

Lepe bernije boste v živo spoznali na Sejmu za ljubitelje živali. Na vaša vprašanja o pasmi vam bodo odgovarjali člani Slovenskega kluba za bernske planšarske pse.

“Pravi "Berni" je pojava močnega podeželskega psa, nikdar težavnega, vedno vedrega, zaupljivega in dobrodušnega. Pod mogočno zunan­jostjo se skriva čuteč in ljubezniv značaj, ki pokaže svoje najboljše strani v večjem krdelu. Zanima ga vse okrog njega in z vsakim vzpostavi prijazen stik.

Tako pasmo bernski planšarski pes opisujejo v Slovenskem klubu za bernske planšarske pse (SKBPP), ki nas bodo obiskali tudi na Sejmu za ljubitelje živali in nam iz prve roke predstavili to čudovito pasmo.

Značajsko odraščajo vse do treh let

“Prva stvar, ki jo človek opazi pri tem velikem psu, so točno določene in omejene tri barve: sajasto črn plašč in glava, rjave obrvi, rjava lica do ustnega kota in noge, pa seveda obvezna bela "prečka" na čelu, ki se nadaljuje v bel smrček, bele prsi z dvema rjavima ožigoma ob straneh, "copatki" in bela konica na črnem repu,” pojasnjujejo v SKBPP.

Berniji imajo dvojno dlako, ki potrebuje redno česanje, plečna višina psa je med 64 in 70 centimetrov, psičke pa med 58 in 66 centimetrov. “Končno velikost dosežejo nekje pri osemnajstih mesecih, značajsko pa odraščajo vse tja do treh let starosti,” pravijo v klubu.

Beri dalje...