Članek
Oblikovali superčokolado
Objavljeno Sep 05, 2015

Za njeno izdelavo so uporabili tudi nezrele banane in rajske smokve.

Avstralski znanstveniki so razvili posebno čokolado, ki bo pomagala vojakom na misijah, kjer ni časa za odmor. Prehranjevanje v bojnih razmerah namreč ni enostavno, z novo čokolado pa naj bi bilo bolj učinkovito in lažje.

Novo čokolado “extended energy” (podaljšana energija) so oblikovali strokovnjaki z University of Tasmania, Centre for Food Innovation, Csiro in Defence Science Technology Group (DSTG).

Uporabili tudi rajske smokve

Superčokolada je narejena tudi iz mleka, pridobljenega iz nezrele banane ter iz banan pisang, ki jih imenujemo tudi rajske smokve. Te vsebujejo veliko tanina, vsebujejo tudi več škroba. Superčokolada je narejena tako, da ponuja energijo za dolgo obdobje. “Navadna čokolada z navadnim sladkorjem ima namreč kratkotrajen učinek,”pojasnjuje znanstvenik Paul Capella z DSTG.

“Potrebujemo živilo, ki sprošča energijo počasi, tako da ostane oseba osredotočena in pozorna med daljšimi misijami. Nezrelo sadje vsebuje odporen škrob, ki potrebuje za prebavo več časa od sladkorja v zrelem sadju," pravi Capella. "Prebava poteka počasi, proizvodnjo energije pa lahko traja do 10 ali 12 ur," dodaja.

Beri dalje...