Članek
Sreča se začne pri petdesetem letu
Objavljeno Sep 20, 2015

Strokovnjaki so ugotavljali, kako je sreča povezana z našo starostjoi in kako nanjo vplivajo otroci, nosečnost, poroka, ločitev in tako dalje.

Kdaj so najmanj srečna leta v življenju in kdaj se začnejo srečna leta? Strokovnjaki z Avstralskega inštituta za družinske študije so prepričani, da se srečni del življenja začne pri petdesetih letih.

Sodeč po njihovi raziskavi smo ljudje do 15-ega leta večinoma zadovoljni. Po dvajsetem letu stopnja zadovoljstva strmo pade in pada do 35-ega leta. Nato je zadovoljstvo minimalno in začne naraščati šele po petdesetem letu. Nato ves čas narašča, maksimum pa doseže pri 80-em letu.

Prihod otroka - manjša sreča 

V raziskavo so vključili več kot 27 tisoč ljudi starih med 15 in 90 let, ki so jim sledili v obdobju dvanajstih let. Stopnje zadovoljstva so ocenjevali z ocenami od nič do deset, ocenjevali so tudi v povezavi z dogodki, kot so osamosvojitev, prihod otrok, ločitev, upokojitev, smrt partnerje in tako dalje. 

Prihod otroka v prvem letu pri materi povzroči manjši padec zadovoljstva, v drugem letu pa zadovoljstvo matere strmo pade. Zadovoljstvo pade tudi pri očetu, a v manjšem obsegu. V odrasli dobi so moški v povprečju bolj zadovoljni od žensk, se pa zadovoljstvo žensk poveča v srednjih letih. V starejšem obdobju je zadovoljstvo podobno.

Beri dalje...