Članek
Novo zdravilo za bolnike z melnomom
Objavljeno Oct 01, 2015

Novo zdravilo daje dobre odgovore na zdravljenje, podaljša preživetje, izboljša kakovost življenja bolnikov z melanomom.

Po novem imajo bolniki z napredovalim melanomom, ki se ga ne da odstraniti z operacijo ali razsejanim melanomom, novo možnost zdravljenja z imunoterapevtskim zdravilom pembrolizumab, sporočajo z Zavoda Kinoks.

Specialistka internistka z Onkološkega inštituta Janja Ocvirkpojasnjuje, da je pembrolizumab dostopen tudi na našem Onkološkem inštitutu v Ljubljani v okviru tako imenovanega programa sočutne uporabe za bolnike z napredovalim melanomom po izčrpanem standardnem zdravljenju metastatskega melanoma.

V Sloveniji 500 bolnikov letno 

Kožni rak oziroma melanom je edini rak, ki ga lahko vidimo. Če smo dovolj pozorni pa opazimo tudi njegov razvoj. Kljub številnim opozorilom in ozaveščanju v medijih pa je rak kože prisoten, učinkovitega zdravljenja za napredovalo bolezen pa do pred kratkim ni bilo.

Melanom tako ostaja eden najnevarnejših rakov, ki je ponekod dobil epidemiološke razsežnosti. Tudi pri nas število na novo odkritih primerov iz leta v leto narašča. V Sloveniji zaznavamo sorazmerno visoko incidenco, približno 500 bolnikov letno, njihovo število pa se povečuje na vsakih šest do deset let. Bolnikov z melanomom je med 4.000 in 5.000, ocenjeni petletni delež preživetja pri napredovalem metastatskem melanomu (IV. stadij) je nizek, od 15 do 20 odstotkov.

Zdravljenje melanoma

Zdravljenje se začne s kirurško odstranitvijo tumorja na koži. Če je ta zelo debel, sledi biopsija varovalne bezgavke in po potrebi tudi njena odstranitev. Pri bolnikih z zasevki v bezgavkah dodamo adjuvantno zdravljenje z interferonom.

Beri dalje...